2 MILIOANE DE EURO PENTRU MODERNIZAREA CENTRULUI DE EXCELENȚĂ ÎN VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE DIN CHIȘINĂU

18 nov 2021
Uniunea Europeană a acordat 2 milioane de Euro pentru modernizarea și dotarea cu echipamente de ultimă generație a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Lucrările au fost lansate, astăzi, pe parcelele experimentale ale instituției de învățământ, unde a fost înființată o plantație de prun, vișin și cais, pe o suprafață de 0.5 hectare.

 „Renovarea și dotarea cu utilaje și echipamente moderne a unor laboratoare a Centrului de Excelență, vor fi utile în pregătirea viitorilor specialiști. Sperăm că, odată cu realizarea construcției Stațiunii didactico- experimentale, cu dotarea laboratoarelor, cu plantarea livezii didactice și a unei plantații viticole, instituția va avea posibilitate să implementeze cele mai moderne tehnologii de cultivare și procesare a produselor horticole, conform standardelor agriculturii ecologice. În așa fel, specialiștii instruiți aici, vor fi mai bine pregătiți pentru a face față agriculturii competitive. Ne bucurăm că avem susținerea partenerilor europeni și că până în prezent, prin intermediul proiectului „Livada Moldovei” au fost valorificați peste 61 mln Euro pentru implementarea a peste 280 de proiecte și crearea a peste 9 mii de locuri noi de muncă”, a comunicat Secretarul de Stat Sergiu GHERCIU.


 
Investițiile vor fi orientate spre construcția și utilarea unei stațiuni horticole didactico-experimentale, spre renovarea laboratorului organoleptic și a vinotecii, dotarea cu echipament IT. Totodată va fi utilat laboratorul didactic de microvinificație, precum și cel de procesare a produselor horticole. Astfel, peste 300 de studenți și 41 de cadre didactice din cadrul Centrului vor beneficia de condiții mai bune de studii. În acest sens, grație unui parteneriat, elevii și profesorii vor fi ghidați de reprezentanții MOVCA pentru însușirea tehnologiilor moderne de cultivare și procesare a produselor horticole, în conformitate cu standardele ecologice.

Conducerea instituției a menționat că, în primăvara anului 2022 este preconizată plantarea a 2 ha de viță-de-vie de soiuri tehnice, cum ar fi: Fetească Regală, Viorica și Rară Neagră.
Reamintim că, în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, UE investește prin intermediul BEI, cu suportul Guvernului Republicii Moldova, aproximativ 12 milioane de Euro pentru reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare. Anterior, prin intermediul aceluiași proiect au fost efectuate investiții la Universitatea Tehnică a Moldovei și la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde suma lucrărilor de renovare și modernizare a atins cifra de circa 4 milioane de Euro.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VINIFICATORII MOLDOVENI, PREZENȚI LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI DIN EUROPA

16 mai 2022

GHEORGHE GABERI: „DIN CLONELE VECHI, SE FAC VINURI DE CALITATE PERFECTĂ”

12 mai 2022

FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST” REVINE CU O NOUĂ EDIȚIE

04 mai 2022

2 MILIOANE DE EURO PENTRU MODERNIZAREA CENTRULUI DE EXCELENȚĂ ÎN VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE DIN CHIȘINĂU

2 MILIOANE DE EURO PENTRU MODERNIZAREA CENTRULUI DE EXCELENȚĂ ÎN VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE DIN CHIȘINĂU

2 MILIOANE DE EURO PENTRU MODERNIZAREA CENTRULUI DE EXCELENȚĂ ÎN VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE DIN CHIȘINĂU

loading ...