https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.22 EUR
17.78 USD
0.24 RUB
4.31 RON
0.65 UAH
CURIOZITĂȚI DESPRE “VINUL MOLDOVEI”. Turismul vitivinicol, exporturile de vin și medaliile obținute

CURIOZITĂȚI DESPRE “VINUL MOLDOVEI”. Turismul vitivinicol, exporturile de vin și medaliile obținute

27 mai 2020

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial datorită vinului pe care îl produce, considerat mândrie națională și ambasador al țării noastre în întreaga lume. Mai mult, în doar câțiva ani, Moldova a evoluat de la titlul de cea mai puțin vizitată destinaţie europeană la figurantă în cele mai importante top-uri ale destinațiilor turistice, iar acest lucru se datorează în primul rând turismului vitivinicol.
De fapt, anume oenoturismul este subiectul principal al campaniei „ReVin cu drag”, desfășurată de Oficiul Național al Viei și Vinului și are ca scopul să popularizeze turismul vitivinicol la nivel național, a însemnelor de calitate IGP, a caracteristicilor podgoriilor, dar și palmaresul medaliilor și distincțiilor câștigate.Curiozități despre sectorul vitivinicol și Moldova ca destinație turistică:
• Situate la aceeași latitudine ca și cele mai renumite regiuni vitivinicole din Europa, viile Moldovei dispun de un „terroir” propice pentru a produce vin de calitate.
• La nivel global, Republica Moldova este țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor raportată la suprafața totală a suprafețelor de teren agricol.
 • La nivel european, după suprafața plantațiilor viticole, Moldova se situează pe cea de-a șasea poziție, iar în regiunea Bazinului Mării Negre – pe cea de-a treia poziție.
• Podgoriile țării au o suprafață de 124.000 de hectare, dintre pe 70.200 de hectare sunt plantate cu soiuri tehnice, iar 1408 hectare sunt cu soiuri autohtone (Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră și Rară Neagră).
• Cele mai cultivate soiuri tehnice roșii sunt Cabernet Sauvignon și Merlot, iar soiurile albe Aligote și Sauvignon.
• Sectorul viticol reprezintă 3% din PIB-ul țării și 7% din totalul exporturilor.
 • Aproape 40.000 de oameni muncesc în acest domeniu, care cuprinde 2253 de gospodării țărănești, 377 de societăți cu răspundere limitată și 16 cooperative agricole.
• Anul trecut, în Registrul Vitivinicol au fost înregistrate 199 de vinării, dintre care 69 sunt proprietari de podgorii.
• În 2019, pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, dar și pentru asigurarea calității Vinului Moldovei au fost investiți 551 milioane de lei. Regiunile IGP ale Moldovei La nivel național, arealul viticol al Republicii Moldova este repartizat în 4 regiuni vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată (IGP), recunoscute la nivelul Uniunii Europene:
1. Regiunea cu IGP „Codru” are o suprafaţă totală de aproape 60.000 ha, dintre care 2686,7 ha sunt aprobate în sistemul de calitate IGP.
2. Regiunea cu IGP „Ștefan Vodă” are o suprafaţă de aproape 10.000 ha, dintre care1204,2 ha sunt suprafețe revendicate în IGP.
3. Regiunea cu IGP „Valul lui Traian” se întinde în sudul ţării pe o suprafaţă de aproape 43.000 ha, dintre care 3107,01 ha sunt suprafețe revendicate în IGP.
4. Regiunea cu IGP „Divin”, unde se produce rachiul de vin, se extinde pe toată suprafaţa Republicii Moldova. Însemnul „IGP” de pe sticlă reprezintă o garanție a faptului că produsul este original și de calitate, protejând consumatorul de falsuri și produse contrafăcute.Exporturile
 • În 2019, volumul exporturilor a crescut cu 9 la sută și a ajuns la 15,67 mil dal, echivalentul a 61 mil de butelii.
 • Valoarea exporturilor a atins cifra de 3.086 mld. lei, în creștere cu 9,2 %.
 • În total, 83 % din vinul produs a fost exportat în 71 de țări ale lumii de către 145 de exportatori activi.
• Principalii importatori ai Vinului Moldovei sunt România, China și Federația Rusă.

Medalii:
• Anul trecut, efortul vinificatorilor a fost apreciat și la nivel internațional. Vinurile îmbuteliate produse în țara noastră au obținut 842 de dinstincții la cele 43 de concursuri de profil.
• Vinificatorii reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară “Vinul Moldovei” și-au completat palmaresul cu 345 de medalii de aur, 263 – de argint și 132 – de bronz.
STRATEGIA APLICATĂ DE “FRESH TIME” PENTRU A-ȘI PĂSTRA ANGAJAȚII. Mai multe afli AICI
18 jun 2021
CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții
18 jun 2021
“CASA DIN LUNCĂ”, PRIMA PENSIUNE ECOLOGICĂ DIN ȚARĂ. Unde se află și cine vă așteaptă, aflați mai jos
15 jun 2021
LEGUME NATURALE DE LA LEOVA. Unde le găsiți, cine le cultivă și cum le puteți comanda online, aflați AICI
14 jun 2021

CURIOZITĂȚI DESPRE “VINUL MOLDOVEI”. Turismul vitivinicol, exporturile de vin și medaliile obținute

CURIOZITĂȚI DESPRE “VINUL MOLDOVEI”

Turismul vitivinicol, exporturile de vin și medaliile obținute

CURIOZITĂȚI DESPRE “VINUL MOLDOVEI”. Turismul vitivinicol, exporturile de vin și medaliile obținute

loading ...