DESCOPERĂ CRAMELE DIN MOLDOVA. Află istoria unei dintre celei mai vechi vinării

22 jun 2020
Călătoriile în lumea vinului ne oferă posibilitatea să cunoaștem istorii și secrete, care se ascund în cele mai deosebite crame moldovenești. În continuare, vom descoperi vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată “Ștefan Vodă”. Aceasta se întinde pe o suprafață de zece mii de hectare și este considerată “baștina”soiului “Rara Neagră”, din care se obține un vin de culoare intensă, cu o aromă irezistibilă, combinată cu nuanțe de stejar. Dacă ajungeți la Cimișlia, treceți neapărat pe la vinăria “Javgur”. Aici se produc vinuri de cea mai înaltă calitate, care reflectă terroir-ul și specificul regiunii. Vinăria este amplasată într-un amfiteatru de o frumusețe rară. De mai bine de 35 de ani, oenologul Gheorghe Scutaru este stăpânul acestei vinării, care a reușit să transmită și copiilor pasiunea pentru producerea vinului de calitate. Pe o suprafață de 87 de hectare, se întinde plantația de viță-de-vie pe care cresc struguri deosebiți, care neapărat sunt culeși manual. Din aceștia se obțin cele mai speciale vinuri printre care “Chardonnay”, “Sauvignon Blanc”,” Muscat”, “Pinot Gris” și altele. În aceeași zină, facem cunoștiință cu tainele unei dintre celei mai vechi vinării din Basarabia.

 

“Leuntea-Vin” a fost înființată în 1817 și este cunoscută până în prezent pentru vinurile de calitate. Podgoriile cramei își trag rădăcinile de pe vremea generalului-locotenent francez Ponset, care a angajat specialiși din agricultură și vinificație din Franța și Germania, pentru a obține cele mai deosebite vinuri. Vița-de-vie a fost adusă din Franța, iar datorită climei favorabile din regiunea Purcari, până în prezent aici se obțin vinuri excepționale. La momentul actual, vinul este produs de proprietarul fabricii Dmitrii Cissa, cu o experiență în domeniu de peste 45 de ani. În toți acești ani singur verifică calitatea produsului obținut și nu încredințează nimănui acestă responsabilitate. În panta sud-vestică a Nistrului, pe o suprafață de 17,5 hectare se găsește “Domeniile Pripa”.
 
Încă din secolul al XIX-lea, aici au fost plantați butași de viță-de-vie cu soiurile indigene “Fetească Albă”, “Fetească Regală”,”Fetească Neagră” și “Rară Neagră”, dar și soiuri internaționale precum “Merlot” și ” Saperavi”. Strugurii cultivați pe “ Domeniile Pripa” sunt utilizați pentru producerea vinurilor, care sunt maturate exclusiv în butoaie de stejar moldovenesc.
 
Din roada anului 2016 a fost produs primul vin marca “Domeniile Pripa”. Acesta este sută la sută autentic și într-un număr limitat de sticle. Călătoriile în lumea vinului fac parte din campania “ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului și au ca scop să informeze oamenii despre cele mai deosebite vinării din Moldova, care abia așteaptă să își deschidă ușile pentru vizitatori.
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VINIFICATORII MOLDOVENI, PREZENȚI LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI DIN EUROPA

16 mai 2022

GHEORGHE GABERI: „DIN CLONELE VECHI, SE FAC VINURI DE CALITATE PERFECTĂ”

12 mai 2022

FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST” REVINE CU O NOUĂ EDIȚIE

04 mai 2022

DESCOPERĂ CRAMELE DIN MOLDOVA. Află istoria unei dintre celei mai vechi vinării

DESCOPERĂ CRAMELE DIN MOLDOVA

Află istoria unei dintre celei mai vechi vinării

DESCOPERĂ CRAMELE DIN MOLDOVA. Află istoria unei dintre celei mai vechi vinării

loading ...