ELIZAVETA BREAHNĂ, DIRECTOR ONVV: Avem cea mai mare densitate a podgoriilor din lume. În domeniul vitinicol activează 150 mii persoane

19 jan 2022
Interviu cu Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, onologul și somelierul Elizaveta Breahnă, despre cel mai important domeniu al R. Moldova, care reprezintă și cartea de vizită a țării
 
AGROMEDIA: - Dna Breahnă, în octombrie 2021 ați fost numită în funcția de director interimar al ONVV. Care a fost primul lucru pe care l-ați făcut în această postură?
 
Elizaveta Breahnă: - În primul rând, am făcut cunoștință cu efectivul statelor de personal. Am analizat îndeplinirea planului de activitate 2021 și a bugetului la planul de activitate. Am și purces imediat la planificarea rapidă a înlăturării dificienților în activitatea ONVV și am publicat anunț pentru a suplini funcțiile vacante.

Sunteți de aproape patru decenii în lumea vinului. Cum a evoluat această industrie? 

Până la 1990 a fost o evoluție sumbră, cu indicații și instrucțiuni de la Moscova, perioada 1990 – 2000 a fost una cu greutăți mari și stagnare, iar din 2003, 2004 începe renașterea în vie și fabrică. Din 2013, odată cu apariția ONVV și până în prezent s-a produs evoluția progresistă. 


Producerea modernă a vinului se datorează condițiilor impuse de piețele de desfacere sau mai degrabă dorinței vinificatorilor de a crea un produs bun, de calitate? 

Pentru a supravețui, a fost necesară diversificarea piețelor, sporirea calității care ar corespunde cerințelor pieței, alta decât cea din Federația Rusă și țările CSI. 

Dacă vinul are suflet, așa cum se afirmă, cum ne putem da seama ce fel de om l-a produs? 

Un vin bun nu poate fi produs (născut) de un om rău. Deci, vinul bun vine de la omul pașnic, pozitiv etc., iar vinul rău..

Sunteți și somelier. Câte feluri de vin ați degustat în ultimii doi ani? Aveți unul preferat, un brand care îl serviți cu plăcere la cele mai mari sărbători? 

Sunt și somelier european, doar că un profesionist adevărat este mai presus (ca degustător) de orice alt tip de degustător. Degust cu orice ocazie (profesional) și aproape zilnic.


Cum poate cineva deveni degustător autorizat? Există anumite criterii? 

Autorizarea degustătorilor este în sarcina ONVV și are loc în baza Hotărârii de Guvern Nr. HG810/2015 din 29.10.2015 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale produselor vitivinicole prin analiză senzorială. Important e ca persoana să aibă studii de specialitate. 

Vinul are același ADN ca și omul!

Prin ce se deosebesc vinurile noastre de cele franțuzești, spre exemplu? Dar de cele italiene? 

Prin ADN-ul lor. 

Sectorul vitivinicol este unul de importanță majoră pentru țara noastră. Cât de interesat este statul în susținerea lui? 

Ramura principală a R. Moldova este viticultura și vinificația. În prezent plantațiile de viță de vie ocupă 7% din totalul terenurilor agricole din țară şi 3,8% din suprafața totală a RM, demonstrând cea mai mare densitate a podgoriilor din lume – 3,44 ha /100 locuitori. Sectorul cuprinde peste 50 000 de fermieri și gospodării țărănești, cca 250 de întreprinderi agricole, în jur de 181 de vinării și cca 10 cooperative agricole. Împreună, aceste întreprinderi angajează, direct sau indirect, peste 150 000 persoane, ceea ce constituie 15% din forța de muncă activă a țării. Dacă să mă refer la susținerea statului, aș remarca următoarele: repartizarea Instituției Publice „Oficiul Național al Viei și Vinului” a alocațiilor, pentru anul 2017, în sumă totală de 29289,5 mii lei. Fondului Viei și Vinului i-au fost oferite subvenții în conformitate cu HG 455 din 21-06-2017 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural: plantaţii cu soiuri de struguri pentru vin, cu densitatea butucilor la hectar: - până la 3 000 – 15 mii lei/ha;

- de la 3 001 până la 3 500 – 30 mii lei/ha;
- de la 3 501 până la 4 000 – 35 mii lei/ha;
- peste 4001 – 40 mii lei/ha.

 
Vinul nostru se exportă în peste 69 de țări

Exporturile de vinuri în ultimii ani – care sunt principalele țări de destinație și ce vinuri preferă consumatorii de acolo? 


Producătorii noștri exportă, în mare, în România, China, Cehia, Marea Britanie, Polonia, Rusia etc. În total, în peste 69 de țări.

Micii producători de vin capătă tot mai mult teren. Marile copanii vitivinicole reprezintă o barieră pentru ei în promovarea produsului? 

La momentul actual avem 53 mici producători și nu există nicio barieră în promovarea și realizarea produsului. Consumatorul este cel mai bun juriu.

Actualmente câte soiuri de vin sunt înregistrate în Registrului Vitivinicol? Care zonă a țării prevalează?

În Registrul Vitivinicol întreținut de către ONVV sunt 41000,0 ha de viță de vie. Înregistrate 3 asociații de producere a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată: Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian. După suprafață pe primul loc se situează zona IGP Valul lui Traian, locul II – Codru, locul III – Ștefan Vodă 

Măria Sa, Vinul! – ce lecții v-a oferit? Și care este cea mai importantă? 

Cea mai importantă lecție e că dacă uiți vinul, el te uită inaintea ta.Vinul necesită îngrijire la fel ca și un copil.

Vinul este, spun și latinii, sursă de adevăr. În același timp, tot din cauza lui moldoveanul nostru umblă turmentat. Care e mijlocul de aur? 

Mijlocul de aur: consumă cu măsura potrivită, în compania omului potrivit și în asociere corectă cu bucatele! 

Vă mulțumim
 
 
 
 
 
 
loading ...