FERMENTAREA VINULUI ÎN BECI. Cum verificăm dacă putem intra sau e periculos?

29 sep 2023
Suntem în sezonul preferat al gospsodarilor care fac vin de casă. După ce au cules și zdrobit strugurii, licoarea a fost pusă la fermentat. Dar, de multe ori, din păcate, acest procedeu se facă fără respectarea regulilor și se lasă cu consecințe grave. Cum verificăm de la ușa beciului în care se află un butoi cu vin la fermentat dacă putem intra sau este periculor, citiți în acest material.
 
IGSU a demarat activitățile de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului. Activitatea a avut loc în localitatea Corjova, raionul Criuleni într-o gospodărie. Aici, specialiștii Inspectoratului au vorbit gospodarilor despre riscurile nerespectării bazelor securității vieții în perioada procesului de producere a vinului în condiții casnice.
 

De ținut cont!

Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acesteia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite.
 
Gazul toxic emanat în urma procesului de fermentație este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Intoxicația cu dioxid de carbon  se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.
 
În acest sens, potrivit specialiștilor aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să nu intre în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat sau cel mai bine este ca produsul să fie ținut în aer liber pentru evitarea riscurilor.
 

Intrăm sau nu în beci?

Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă oamenilor să aprindă o lumânare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient.
 
Activități similare sunt desfășurate de IGSU în toată țara pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, cu scopul prevenirii cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon.
 
Potrivit datelor IGSU, pe parcursul anului 2022 și de la începutul anului 2023, două persoane au primit intoxicație cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului, fără consecințe fatale.
loading ...