HARTA VINĂRIILOR NAȚIONALE SE EXTINDE. Alți doi mici producători s-au lansat pe piață

24 jun 2021
Ieri seara, în incinta Decanter Wineshop & Bar, doi mici producători de vin și-au primit certificatele “de naștere”. Au apărut oficial și cu papion în fața profesioniștilor din domeniu, somelieri, colegi de breaslă. Altfel zis, și-au ocupat grațios locul pe harta vinurilor naționale și au lăsat cea mai bună impresie oaspeților veniți la eveniment.
 
Vorbim despre Vinăria RIZOV din Taraclia și Crama Mingir din raionul Hâncești care, grație Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, au reușit să devină un brand și să fie apreciați deja și cu medalii de aur la concursurile internaționale.
 

Solicitată de AGROMEDIA, Diana Lazar, vice directorul Proiectului, ne-a comunicat că a fost implementat un program de mentorat pentru micile crame, pe care le-au crescut și le-au susținut în lansarea produsului.
 
“Ei sunt mici producători de vin, care tranziționează. Până acum fie vindeau struguri la fabrici mai mari pentru un preț de nimic și așteptau banii un an de zile, fie produceau vin țărănesc și-l realizau pe loc. Au fost selectați cei care dețin până la 20 ha de vie maxim și care controlează tot procesul de producere - de la struguri până la sticlă și comercializare, așa cum prevede legislația. Îi numim producători de vinuri de autori sau vinării boutique”, a specificat Diana Lazar.
 
Crama Mingir se află în regiunea Codru, la Centru, raionul Hâncești, deține 2 ha de viță de vie și cultivă un soi inedit de struguri- soiul hibernal, care permite producerea unui vin cu mai puține intervenții chimice, pentru că rezistă și la secetă, și la înghețuri. S-a lansat pe piață cu trei vinuri, printre care unul rose și altul din Caberne Sauvignon. Mica lor colecție devenită deja brand deține certificate de conformitate și va putea fi găsită și pe rafurile marilor magazine de la noi. 
 
Vinuri elegande de Mingir și cele viguroase de la Vinăria RIZOV
 
Vinăria RIZOV îl are în calitate de patron pe un antrepenor venit din domeniul bancar, a revenit în Taraclia și a preluat podgoriile familiei. Produce vin alb și roșu. Primul lui vin, Sauvignon Blanc, produs în premieră în 2020, a și fost premiat în acest an cu medalie de aur la Concursul Vinarium din București. Ambele vinării planifică să-și diversifice portofoliul și cu alte soiuri îmbuteliate.
 
“Curios e faptul că imediat ce un mic producător tranzitează de la producerea de struguri la propriul brand, pot câștiga de patru ori mai mult pentru 1 kg de struguri. Piața lor primară este cea domestică, dar cu suportul Proiectului s-au promovat pe platforma #vinulmeu, o inițiativă civică lansată în pandemie pentru susținerea micilor producători și devenit cel mai mare grup al iubitorilor de vin din Moldova”, a menționat Diana Lazar.
 
Președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri, cunoscutul oenolog Arcadie Foșnea a apreciat cu note maxime produsul celor două crame, chiar dacă sunt la prima recoltă și la primul an de “viață mondenă”.
 
“Vinurile de la Mingir sunt foarte delicate, elegante, ronde, specifice pentru regiunea Centru, iar cele de la Taraclia, venite din regiunea vitivinicolă Valul lui Traian, sunt mai explozive și mai viguroase”, a spus după degustare dl Foșnea.
 
La eveniment au participat peste 40 de oaspeți, care au salutat noile mărci și au fost gata să achiziționeze sticle din ambele colecții.
 
“Micii producători demonstrează în ultimul timp un leadership vizibil în industrie și au devenit o carte de vizită pe piața locală pentru iubitorii de vin și pentru profesioniști și deja câștigă și recunoștință internațională. Dacă acum 10 ani erau cinci mici producători, astăzi avem 55 oficial înregistrați, legalizați, cu vinuri certificate plasate pe piață, conform tuturor rigorilor”, a reliefat Diana Lazar, vice directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
 
 
loading ...