ÎNGHEȚUL VIȚEI DE VIE: Cum se manifestă și care sunt metodele de prevenție

18 oct 2021
Orice viticultor trebuie să știe despre înghețul viței de vie și care sunt metodele de prevenție în acest sens.
 
Începem cu faptul că, în timpul sezonului de creștere, toate părțile verzi ale viței de vie sunt susceptibile la îngheț. Iar primăvara este o perioadă deosebit de delicată pentru viță de vie.
 
Înghețul de primăvară afectează adesea mugurii de deschidere și lăstarii tineri și dăunează încărcăturii recoltei. Totuși, nu toate soiurile de viță de vie sunt la fel de sensibile la îngheț. Mai mult, contează și care este etapa de dezvoltare a  mugurilor.
 
Înghețul de toamnă, care apare înainte de recoltare, poate duce la căderea prematură a frunzelor. Pentru a preveni daunele cauzate de înghețul podgoriei, pot fi utilizate mai multe metode pasive și active, având în același timp stații meteo peste podgorie care pot oferi avertismente în condiții meteorologice extreme și / sau o prognoză meteo fiabilă.
 
Dacă e să vorbim despre temperaturile critice pentru viță de vie, atunci ele diferă în funcție de stadiul de creștere. În timpul iernii, mugurii inactivi pot rezista la temperaturi sub -10 ° C și chiar până la -20 ° C și mai mult pentru că se află în faza de endodormanță. Cu toate acestea, noile creșteri pot fi deteriorate chiar și la -1,1 ° C.
 
Înghețarea radiațională și cea preventivă - două evenimente meteorologice care pot dăuna viței de vie
 
  • Înghețarea preventivă are loc atunci când o masă mare de aer rece (polar), însoțită de vânturi, condiții înnorate și umiditate scăzută, suflă într-o zonă și înlocuiește aerul mai cald. Acest lucru înseamnă că temperaturile scad deseori sub 0 ° C și rămân în acest interval toată ziua.
 
Înghețarea preventivă poate provoca daune mai mari decât înghețul radiațional, deoarece măsurile active de protecție nu sunt eficiente împotriva acestuia.
 
  • Gerul radiațional apare în nopțile senine, cu vânturi puține sau fără vânt și, după cum sugerează și numele, este legat de radiația de căldură. Când mai multă căldură radiază departe de suprafața pământului, atunci suprafața primește, temperaturile scad și astfel cel mai rece aer este mai aproape de sol. Temperaturile aerului nocturn sub 0 ° C și temperaturile zilnice ale aerului peste 0 ° C sunt asociate cu înghețul radiațional.
 
La fel, se poate întâmpla ca să apară o combinație de condiții advective și radiative. De exemplu, masa de aer rece intră într-o regiune, ceea ce duce la înghețarea advectivă, apoi timp de câteva zile urmează condiții clare și calme care provoacă înghețul radiațional.
 
Metode avctive și pasive de protecție a viței de vie
 
Viticultorii pot proteja vița de vie împotriva înghețului cu mai multe metode pasive și active de protecție împotriva înghețului.
 
De reținut că, aceste metode pot doar preveni sau limita daunele cauzate de îngheț datorate înghețului radiațional, iar, în cazul înghețului advectiv, se poate face foarte puțin pentru a proteja vița de vie.
 
Metodele de protecție pasivă împotriva înghețului includ metode de protecție biologică și ecologică, care sunt adesea mai puțin costisitoare decât metodele active și chiar pot elimina necesitatea metodelor active.
 
Agricultorii sunt îndemnați să se concentreze mai întâi pe metodele pasive de protecție împotriva înghețului, deoarece acestea sunt utilizate pentru a evita pericolul de îngheț.

Sursa: Chimplant Consulting

 
 
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

170 MII DOLARI PENTRU VINĂRIILE MICI ȘI MEDII: Banii oferiți de USAID APM investiți în echipamente performante

02 dec 2021

AU ADUS DIN COREEA 49 DE TROFEE! Vinificatorii moldoveni au mai înregistrat o victorie

23 nov 2021

VITICULTORII ȘI VINIFICATORII VOR O ZI NUMAI A LOR. Ce au propus azi mai multe organizații de profil și...

22 nov 2021

CRICOVA ȘI MILEȘTII MICI vor organiza un maraton pentru promovarea turismului vitivinicol

19 nov 2021

2 MILIOANE DE EURO PENTRU MODERNIZAREA CENTRULUI DE EXCELENȚĂ ÎN VITICULTURĂ ȘI VINIFICAȚIE DIN CHIȘINĂU

18 nov 2021

ÎNGHEȚUL VIȚEI DE VIE: Cum se manifestă și care sunt metodele de prevenție

ÎNGHEȚUL VIȚEI DE VIE: Cum se manifestă și care sunt metodele de prevenție

ÎNGHEȚUL VIȚEI DE VIE: Cum se manifestă și care sunt metodele de prevenție

loading ...