MICII PRODUCĂTORI LOVIȚI DUR DE COVID-19

22 apr 2020
 Odată cu stagnarea activităților economice din țara noastră și cu stabilirea noilor restricții impuse din cauza COVID-19, mai multe domenii de activitate au fost lovite dur, iar consecințele își fac deja efectul. De această criză nu sunt ocoliți nici micii producători de vinuri. Mulți dintre ei afirmă că unda de șoc abia începe să se resimtă și că vor avea nevoie minim de un an pentru a restabili cifra de afaceri.
 
“Există impact imediat și de durată, la ceea ce urmează să se întâmple în lumea vinului. Majoritatea vinificatorilor erau orientați spre vănzările de distribuție. În aceasă situație, livrările online sunt o salvare, dar procesul este mult mai anevoios. Lumea nu procură în cantități mari și rentabilitatea este una ce lasă de dorit. Producătorii de vinuri și așa nu aveau capital suficient pentru o dezvoltare durabilă, acum nici nu știu cum vor rezista. Ei sunt cei mai vulnerabili. Pentru a obține un vin de calitate trebuie de parcurs un proces de lungă durată, iar investițiile și veniturile sunt un fundament pentru a putea continua dezvoltarea”, a menționat președintele Asociaței Micilor Producători de Vinuri, Arcadie Foșnea.



Chiar și pe timp de pandemie, micii producători sunt în proces de dezvoltare, însă stagnarea vânzărilor aduce un set de probleme. Exportul, la fel, a fost stopat în mare parte. Potrivit lui Arcadie Foșnea, criza și șocul în care s-au pomenit mai multe sectoare din țară, inclusiv cel vitivinicol, vor afecta toată economia țării. Pentru a fi prezenți pe piețele externe, producătorii de vinuri trebuie să aibă produse de calitate care necesită, evident, investiții și să fie activi: să participe la diverse concursuri, expoziții, evenimente așa încât numele companiei să fie cunoscut. Doar după un asemenea proces, vinificatorii vor avea șanse să încheie contracte cu alte țări. Din păcate, antreprenorii nu au condițiile necesare să facă acești pași pentru că toate drumurile au fost închise. Mai grav este că nu se știe de cât timp va fi nevoie pentru reabilitarea sectorului după un asemenea șoc. Deocamdată, vinificatorilor nu le rămâne decât să se descurce în condiții dure, deoarece, nu doar piața internă este blocată, ci și cea externă.



Compania ATU este prima vinărie urbană din Moldova. Se află în orașul Chișinău cu tot lanțul de producere, iar acest fapt îi permitea proprietarului să organizeze diferite evenimente pe parcursul anului. De când pandemia s-a instalat, procesul de dezvoltare este mai lent, iar pe alocuri chiar stopat.
 
“Vinul îmbuteliat pe care noi îl producem este de o calitate înaltă. Vânzările erau generate prin distribuție și la export. Din motivul că ambele segmente și-au sistat activitatea, vânzările au scăzut drastic. Încercăm să facem diverse promoții pentru a stimula vânzările directe și cele online, însă, nu putem spune că obținem rezultate pe care le dorim. Până la urmă, lumea este pasivă, sunt în carantină nu le arde să procure vinuri. Cu siguranță, fără pierderi nu vom putea trece peste această situație incertă. Impactul negativ va fi atât local cât și internațional. Vinul nu face parte din produsele de primă necesitate, în aceste condiții, oamenii vor chibzui bine până vor decide dacă să procure un vin îmbuteliat de calitate. Noi însă suntem optimiști și credem că grație produselor noastre de top și de calitate, evenimentelor ce le pregătim pentru vizitatori vom stimula, în continuare, interesul față de vinurile noastre și vom reuși să îi aducem aproape de noi”, a menționat administratorul vinăria ATU, Arcadie Scobioală.

Micii producători sunt la limită și la capitolul privind procurarea materiei prime, care este atât de necesară la îmbutelierea vinurilor. Unii dintre ei au decis să lase vinul la păstrare în butoaie, iar alții, mai norocoși, să scoată noi partide de vinuri, în funcție de soi și tip.
 
“Procesul de îmbuteliere nu a fot anulat. Stocurile de vin Viorica 2018 a fost epuizat, și acum urmează să scoatem o linie de Viorica 2019, care este cel mai de top vin în preferințele consumatorilor. Nu am avut probleme cu etichetele, dopuri din plută sau sticle, deoarece ne-am aprovizionat cu materie primă încă din toamnă”, a menționat administratorul vinăria ATU, Arcadie Scobioală.



Pentru Andrei Novak, producător de vinuri din Zona de Sud a țării, situația este la fel de dificilă. Vinurile de clasa premium pe care le produce ajung din ce în ce mai rar pe masa consumatorului. Pentru ca vinurile să fie prezente în rețelele mari de magazine și restaurantele selecte, antreprenorul a parcurs un drum destul de anevoios și evident că acum își face griji că toată munca s-ar putea pierde. Odată ce piața de desfacere este stopată, totul este mult mai dificil.
 
“Șansa noastră, a micilor vinificatori a fost enormă. Ne-am orientat spre ideea de a produce vinuri de excepție, cu etichetă unică, cu o poveste în spate, cu investiții de durată. Am obținut succes atât local, cât și internațional. În situația de azi, sutem îngenuchiați și puși la zid. Vinăriile mari au rezerve, ele se mai pot proteja de crizele financiare, iar noi nici vorbă, lucrăm cu ziua de azi. Ce am reușit să vindem acum, investim în ceea ce urmează să producem, circuit ce nu are siguranță. Vom încerca să ne adaptăm, să găsim soluții, dar cu siguranță că avem nevoie și de susținerea statului și de un interes mai sporit din partea consumatorilor”, a spus Andrei Novak.

Vinificatorii sunt optimiști și speră că vor ieși din impasul provocat de COVID-19. Sectorul vitivinicol a obținut progres, recunoștință internațională și a generat dezvoltarea turismului local, iar pentru aceasta, cu siguranță, trebuie să fie susținut, în continuare.
 
loading ...