OLANDA DESCHIDE PIAȚA PENTRU VINURILE NOASTRE. Subiectele discutate de ministrul Gherciu cu reprezentantul diplomatic al Țărilor de Jos

21 sep 2021
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU, a discutat cu Însărcinatul cu afaceri al biroului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Floris Van Eijk, despre cooperarea bilaterală în domeniul agriculturii și extinderea pieței vinurilor de calitate. Oficialii au avut o întrevedere protocolară, în după amiaza zilei de ieri, la minister.
 
Olanda este un partener important pentru țara noastră în promovarea și implementarea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova. Pledăm pentru revigorarea și extinderea dialogului bilateral și manifestăm deschidere pentru intensificarea cooperării moldo-olandeză în domeniul agriculturii și industriei alimentare, inclusiv în sectorul vinicol. În acest sens, de mai bine de șapte ani, Oficiul Național al Vinului și Vinului din Republica Moldova sprijină producătorii/exportatorii de vin în vrac la cea mai mare expoziție de vin în vrac din lume „World Bulk Wine Exhibition” din Amsterdam.
 
Dacă în 2014, la expoziția respectivă au participat nouă companii, atunci în 2019 au participat 17 companii. Am remarcat că, principalele produse solicitate pe piața olandeză sunt alcoolul și distilatele. Importurile de producție alcoolică din Olanda către piața din Moldova sunt, în principiu, constante”, a reliefat ministrul.
 
Totodată, oficialul a transmis mulțumiri pentru activitatea din Republica Moldova a Centrului olandez pentru promovarea importurilor din țările în curs de dezvoltare în contextul unor două proiecte în curs de desfășurare în țara noastră, în sectorul agroalimentar și industriei ușoare.
 
În R. Moldova activează 170 companii cu capital olandez
 
Agenda subiectelor de discuții a inclus un set de propuneri orientate spre dezvoltarea relațiilor bilaterale între state, precum: oferirea suportului în crearea Strategiei de promovare a brandului de țară „Wine of Moldova”, studiului de piață, organizarea vizitelor de presă în Olanda pentru promovarea produselor vitivinicole autohtone; colaborarea cu Ambasada Țarilor de Jos în cadrul campaniei merita.md, în care Ambasada susține cauze sociale, participarea cu vinurile Republicii Moldova în cadrul evenimentelor anuale precum „Ziua Europei” și „Ziua Regelui”; colaborare în domeniul profilaxiei și combaterii rabiei la animale și a bolilor la animalele acvatice; organizarea unui studiu științific comun cu genericul ,,Efectele directe și indirecte asupra calității produselor alimentare de origine animală în condițiile de folosire intensivă la creșterea animalelor a medicamentelor de uz veterinar”; desfășurarea unor serii de seminare pentru integrarea tehnologiilor moderne în fabricarea produselor alimentare din acvacultură și sporirea includerii acestora în alimentația națională; efectuarea schimbului de experiență în vederea producerii semințelor și materialului săditor de legume, precum și la constituirea cadrului normativ ce ține de cultivarea florilor.
 
Excelența Sa, Floris Van Eijk, a menționat că Olanda este interesată de consolidarea relațiilor economico-comerciale, întrucât în prezent, circa 170 de companii cu capital olandez sunt active în Republica Moldova. În aceeași ordine de idei, părțile consideră oportună organizarea vizitelor oficiale, a forumurilor/misiunilor economice care vizează intensificarea cooperării economice și investiționale moldo-olandeze.
 
Top știri

ELIZAVETA BREAHNĂ – noul director interimar al ONVV

26 oct 2021

VINURILE MOLDOVENEȘTI – expuse în cea mai mare rețea de magazine din România

22 oct 2021

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ÎN PRODUCEREA STRUGURILOR DE MASĂ PE SUPORT PERGOLA

22 oct 2021

VINURI ”ATIPICE” CREATE DE DOI TINERI SOMELIERI

21 oct 2021

PERFORMANȚĂ LA SCARĂ MONDIALĂ: vinurile autohtone au obținut 1080 de medalii la concursurile internaționale

20 oct 2021
Din aceiași categorie

STRUGURII DIN SOIUL MOLDOVA: Preț diferit oferit de traderi și de fabricile de vin. Ce cred fermierii despre calitate

21 sep 2021

ARCADIE FOȘNEA PLEACĂ DE LA CHATEAU VARTELY. Unde se va refugia celebrul oenolog și ce sentimente trăiește, afli AICI

09 aug 2021

SOIURILE APIRENE, STRUGURII NOII GENERAȚII. În colecția antreprenorului Petru Mihov găsim 16 feluri de ciorchini fără semințe

25 aug 2021

DUMITRAȘ WINERY, VIN PRODUS DE UN TATĂ ÎNȚELEPT ȘI TREI FII ASCULTĂTORI. Îl găsiți la Vadul-Leca și Cămara Fest

04 aug 2021

CRISTINA FROLOV DEMISĂ DE LA ONVV. Există mai multe versiuni

27 sep 2021

OLANDA DESCHIDE PIAȚA PENTRU VINURILE NOASTRE. Subiectele discutate de ministrul Gherciu cu reprezentantul diplomatic al Țărilor de Jos

OLANDA DESCHIDE PIAȚA PENTRU VINURILE NOASTRE

Subiectele discutate de ministrul Gherciu cu reprezentantul diplomatic al Țărilor de Jos

OLANDA DESCHIDE PIAȚA PENTRU VINURILE NOASTRE. Subiectele discutate de ministrul Gherciu cu reprezentantul diplomatic al Țărilor de Jos

loading ...