PARLAMENTARII AU “GUSTAT” DIN VIN. Ce modificări ale activității ONVV prevede Proiectul de lege votat de deputați

15 mar 2021
Activitatea și gestionarea Oficiului Național al Viei și Vinului urmează a fi revizuite. Un proiect privind modificarea Legii a fost votat de către deputați și are drept scop sporirea eficienței și eficacității gestionării mijloacelor financiare alocate în fondul ONVV.
 
Proiectul 524 mai prevede eliminarea neclarităților legate de formarea și gestionarea bugetului ONVV și a Fondului Viei și Vinului. Potrivit noilor intervenții în actul legislativ,  Consiliul de Coordonare va avea, în calitate de membru, un reprezentant al Uniunii Micilor Producători de Vinuri. Documentul mai stipulează că vor fi modificate și cotele contribuțiilor obligatorii în Fondul Viei și Vinului.
 
Solicitată de AGROMEDIA, Cristina Frolov, directoarea ONVV, ne-a declarat că asupra acestui proiect s-a lucrat în comun cu MADRM mai bine de un an.
 
 “Revizuirea activității Oficiului se discută încă din 2014. Au fost înaintate mai multe proiecte, dar toate erau avizate negativ. Cel din 2013 a fost unul pilot, pentru că nu există un alt model de business, ca cel abordat de ONVV. Lumea vinului este un organism viu, în continuă ascensiune și schimbare, așa că nu puteam rămâne la un act legislativ aprobat opt ani în urmă.  Acum, în sfârșit, s-a ajuns la un consens”, ne-a comunicat dna Frolov.
 
Sursa citată a mai explicat că, în Consiliul de Coordonare, locul reprezentantului unei Asociații vitivinicole cu cele mai mari contribuții calculate și achitate în Fond pentru ultimii 4 ani de activitate va fi ocupat de un mic producător de vinuri. Acesta va fi desemnat de către Consiliu, un organ colegial, deciziile căruia corespund întregii industrii.
 
“Producătorii sunt cei care stabilesc gestionarea bugetelor. Activitatea ONVV este una destul de transparentă și este exclus faptul că noul membru va face lobby pentru a-și promova propria marcă. Plus că 70 la sută din strategiile noastre sunt orientate spre promovarea exportului, organizate prin licitații, la care participă, de regulă, companii internaționale”, a specificat directoarea ONVV.
 
Despre bugetul instituției pe care o gestionează, Cristina Frolov a relatat că 50 la sută este acoperit din resursele alocate de producători, celelalte 50 urmând a fi oferite de stat. În ultimii ani însă statul nu și-a onorat obligațiunile și toate cheltuielile au fost suportate de Fondul Viei și Vinului.
 
Cristina Frolov ne-a mai spus că în perioada pandemică, cel mai bine se vând vinurile scumpe și că anul trecut, ONVV l-a încheiat cu o scădere de 12 la sută la capitolul volum și doar 6% în bani.
loading ...