PARTENERIATE PENTRU VITICULTORI. Aflați AICI care sunt cele două recomandări de bază pentru ca viile să dea roadă în următorii ani
08 feb 2021
Mai mulți producători de struguri de masă din țară au participat la instruirea practică pe tema “Starea plantațiilor viticole după sezonul 2020. Particularitățile tăierii în uscat a plantațiilor de viță de vie în condițiile anului 2021”. Evenimentul a fost organizat de către APSM Cahul, în parteneriat cu USAID/APM, APESM și Direcția Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Ialoveni.
Participanții la seminar au fost găzduiți de plantația viticolă a exploatației agricole “Agriftrans” SRL, satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni. Au fost prezenți peste 30 viticultori din diverse zone ale țării. Solicitat de AGROMEDIA, Serghei Tutovan, directorul executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din raionul Cahul, a reconfirmat faptul că anul 2020 a fost unul castrofal pentru producătorii de struguri.
“Viticultorii care au irigat plantațiile sunt singurii care s-au menținut și au adunat și roadă. Există însă cazuri, unde vița de vie a rămas aproape fără vlagă. Din cauza secetei, în unele vii nu va crește niciun strugure în următorii 2-3 ani. Astfel de instruiri în aceste condiții sunt mai mult decât necesare”, ne-a declarat sursa.
Potrivit dlui Tutovan, viile sunt împărțite în trei categorii, în funcție de cât de tare au fost afectate. Din prima fac parte podgoriile care au avut de suferit moderat și unde corzile au crescut peste 80 cm. În acest caz, specialiștii recomandă cordonul orizontal bilateral.
În cea de-a doua categorie sunt incluse plantațiile de viță de vie, care au suferit mai mult și unde corzile au crescut de la 40 până la 80 cm. Și aici, experții propun tăierea scurtă în uscat.
“Și avem plantații afectate masiv, cu coarde de până la 30 cm. Pentru viticultorii care au avut de suferit cel mai mult, este indicată verificarea cordoanelor și a tulpinilor, să vedem dacă au rămas intacte. Dacă au fost distruse, e mai bine să fie crescuți alți lăstari, de tăiat de jos și de lăsat să se regenereze. Anul acesta, sunt două recomandări de bază pentru producătorii de struguri: eforturi majore pentru întărirea plantațiilor și restabilirea acestora (când vine vorba de viile din cea de-a treia categorie”, a subliniat Serghei Tutovan.