PRODUCEM VINURI ORGANICE. Câți producători de astfel de vinuri există în R. Moldova, afli AICI

15 jul 2021

Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) a organizat recent pentru micile vinării o vizită de studiu. În cadrul acesteia producătorii au fost inițiați despre tendințele internaționale de  producere a vinurilor organice.
 
De menționat că nișa acestor vinuri pe piața Uniunii Europenii în ultimii șapte ani atestă o tendință de creștere în mediu de 11 la sută în fiecare an. Vizita de studiu s-a desfășurat în via lui Constantin Stratan din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, unde cramele mici din Moldova au putut învăța din experiența Cramei Domnești, care produce vinurile Equinox, unicele vinuri din Republica Moldova certificate organic.
 
Constantin Stratan, producătorul de vinuri organice Equinox, a declarat că vinăria dispune de 6, 5 hectare într-o zonă cu tradiții de vinificație din sud-estul Moldovei. Vinăria produce aceste vinuri organice din 2013, după ce a parcurs o perioadă de conversie de trei ani. La moment, vinurile sunt certificate drept organice atât de organele de certificare naționale, cât și de cele europene, fapt ce îi permite vinificatorului să exporte vinurile sale în Europa și Asia.
 
Vinurile organice înseamnă a “asculta natura”
 

El afirmă că a optat pentru producerea organică a vinurilor ca să ofere consumatorilor un produs de calitate, sincer și cu un gust deosebit.
 
Potrivit lui Constantin Stratan, filosofia producerii vinurilor organice este despre “a asculta natura și a te integra în biodiversitatea din regiune”. Toate operațiunile de îngrijire ale plantației de struguri implică tratamente cu produse biologice certificate și lucrări manuale. Punem accentul pe înerbarea naturală, care permite crearea unui mediu echilibrat și divers ce compensează lipsa tratamentelor cu substanțe sistemice”, explică vinificatorul.
 
Nicolae Tronciu, mic vinificator din raionul Hâncești, participant la vizita de studiu, este în prezent în perioada de conversie la agricultura ecologică. Producătorul de vinuri susține că decizia de a adopta producerea ecologică a fost ghidată de propria convingere și pornind de la beneficiile producerii organice, dar și pentru că este o tendință internațională la care își propune să se alinieze.
 
Diana Lazăr, coordonator al sectorului de vinificație în cadrul proiectului USAID APM susține că nișa vinurilor organice este în dezvoltare, iar producătorii moldoveni de vinuri artizanale se pot regăsi în această dimensiune, aliniindu-se astfel la tendințele mondiale.
 
“Piața europeană consumă aprox. 78% din vinurile organice, ceea ce reprezintă o oportunitate atractivă în special pentru micii producători de vinuri. Actualmente, în Republica Moldova, Crama Domnească este singurul producător de vinuri certificate organic, efort susținut de USAID în ultimii doi ani, iar acest succes poate inspira alți antreprenori să aplice practici de viticultură rezonabilă și producere sustenabilă”, afirmă Diana Lazăr.
 
Conform experților internaționali, piața vinurilor organice în ultimii ani este într-o continuă creștere, catalizată inclusiv de efectele pandemice Covid-19, când consumatorii au devenit mai interesați de agricultura organică și consumul sănătos.
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VINIFICATORII MOLDOVENI, PREZENȚI LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI DIN EUROPA

16 mai 2022

GHEORGHE GABERI: „DIN CLONELE VECHI, SE FAC VINURI DE CALITATE PERFECTĂ”

12 mai 2022

FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST” REVINE CU O NOUĂ EDIȚIE

04 mai 2022

PRODUCEM VINURI ORGANICE. Câți producători de astfel de vinuri există în R. Moldova, afli AICI

PRODUCEM VINURI ORGANICE

Câți producători de astfel de vinuri există în R

Moldova, afli AICI

PRODUCEM VINURI ORGANICE. Câți producători de astfel de vinuri există în R. Moldova, afli AICI

loading ...