RECOLTAREA E ÎN TOI: Aproape 15 mii tone din producția strugurilor de masă au fost exportate

19 oct 2021
Campania de recoltare a strugurilor este în plină desfășurare. În raioanele țării au fost recoltate circa 65 la sută din suprafețele totale de struguri pentru vin, iar întreprinderile vinicole au procesat până în prezent peste 110 mii tone de struguri pentru vin.

Potrivit informațiilor afișate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în regiunea vitivinicolă Sud au fost recoltate circa 70% din suprafețele de struguri pentru vin, iar în regiunea de Centru – circa 60 la sută din podgoriile totale.  

Prețul strugurilor variază de la 3,5 la 14 lei/kg

Prețul de achiziție al strugurilor de la producătorii viticoli variază de la 7,0 la 8,0 lei/kg.

Pentru fabricarea vinurilor materie primă pentru distilare, prețul soiurilor pentru vin este cuprins între 4,0 – 4,5 lei/kg, iar cel al soiurilor pentru masă (struguri de calitate neconformă pentru consum în stare proaspătă,) oscilează între 3,5 - 4,0 lei/kg. Strugurii de soiuri de tip Isabella se achiziționează la prețuri de 4,0 - 4,5 lei/kg.

În același timp, la piața specializată din Chișinău, în prezent, prețurile la strugurii de soiuri pentru vin se ridică la 10-14 lei/kg.

La momentul actual, are loc recoltarea soiurilor cu epoca medie de maturare (Sauvignon, grupa Fetească, Aligote, Merlot) în stadiu terminal şi a început recoltarea soiurilor cu epoca de maturare tardivă (Rkaţiteli, Cabernet Sauvignon, Rară Neagră ș.a.).



Plantațiile viticole cu sisteme moderne de suporturi au o producție de 20-25 t/ha

Recolta medie de struguri, în plantațiile vinăriilor, variază de la 5-6 t/ha până la 10 -12 t/ha, iar în gospodăriile viticole este de 4-7 tone/ha. Recolta medie de strugurilor de masă oscilează de la 5-6 t/ha până la 11-13 t/ha.

Producția medie de struguri este mult mai mare în plantațiile viticole cu sisteme moderne de suporturi (de tip Pergolă și Gable). Aici recolta se ridică la 20-25 t/ha.

Concomitent cu comercializarea strugurilor de masă în stare proaspătă, o parte din recoltă (preponderent de soiul Moldova) se depozitează pentru păstrare. În acest sens, specialiștii estimează o cantitate de circa 35 mii tone de struguri.

Prețul angro la soiurile de masă pe piața internă variază între 8,0 și 11,0 lei per kg, iar la export – 8,0 – 9,0 le/kg, în funcție de calitatea strugurilor.

Conform informațiilor furnizate de Serviciul Vamal, exportul strugurilor de masă din recolta anului curent constituie peste 14,7 mii tone, dinamica fiind similară anului precedent.

Piețele cele mai importante pentru exportul din recolta actuală sunt: Federația Rusă (8,2 mii tone), România (2,83 mii tone), Belarus (1,31 mii tone), Ucraina ( 1,1 mii tone) şi Polonia ( 0,81 mii tone).
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

DELICII GASTRONOMICE, DEGUSTĂRI DE VIN, MASTERCLASSURI ȘI MULTE SURPRIZE. Toate acestea – duminică, la „DeVin&DeGust”

25 mai 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VINIFICATORII MOLDOVENI, PREZENȚI LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI DIN EUROPA

16 mai 2022

RECOLTAREA E ÎN TOI: Aproape 15 mii tone din producția strugurilor de masă au fost exportate

RECOLTAREA E ÎN TOI: Aproape 15 mii tone din producția strugurilor de masă au fost exportate

RECOLTAREA E ÎN TOI: Aproape 15 mii tone din producția strugurilor de masă au fost exportate

loading ...