SISTEMUL DE SUPORT PERGOLA IMPLEMENTAT ÎN PODGORIILE DIN TRANSNISTRIA. Ce spun agricultorii

11 mai 2021

Mai mulți producători de struguri de masă din regiunea transnistreană sunt interesați de implementarea sistemului de suport Pergola, pentru a-și spori recoltele și calitatea strugurilor. Pentru a se informa, un grup de 15 agricultori au vizitat câmpul demonstrativ “Plantație pe sistemul de suport Pergola, soiul Moldova” în gospodăria Largul Holdelor, din satul Grigorievca, raionul Căușeni, instituit cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM).
 
Agricultorilor transnistreni s-a alăturat și un grup de profesori de la Colegiul Agricol din Tiraspol, pentru a observa caracteristicile plantațiilor de viță-de-vie pe sistemul Pergola și a discuta avantajele acestui model de producere a strugurilor de masă. În cadrul vizitei, participanții au fost informați despre tehnica de plantare, de instalare a stâlpilor de suport, sistemului de irigare, plasei antigrindină etc.

Gospodăria Largul Holdelor dispune de 10 hectare de viță de vie, plantată pe sistemul de suport Pergola, înființată acum trei ani. Directorul gospodăriei, Ion Mereacre, a declarat că , “deși anul trecut multe gospodarii agricole au suferit de secetă, pentru noi, 2020 a fost primul an cu roadă, și am strâns în jur de 20 t de la 1 ha. Cred că și din iarnă am ieșit cu bine, desi au fost înghețuri în Căușeni de până la -22°C”. Fermierul a afirmat că, deja după prima roadă a anului trecut, poate confirma cu certitudine avantajele sistemului de suport Pergola comparativ cu sistemul clasic.
 
 “Noi avem și 2 ha de vie clasică, dar am colectat maxim 15 t de la 1 ha. Pe sistemul Pergola, cred că în al 5-lea an vom avea circa 35 t, așa că productivitatea va fi de aproape trei mai înaltă”, a explicat Ion Mereacre.
 
Vadim Balan, producător agricol din satul Malaești, raionul Grigoriopol, planifică să planteze 3 ha de viță de vie Moldova după sistemul Pergola. Agricultorul susține că a rămas impresionat de productivitatea intense, oferită de plantațiile pe sistem Pergola, chiar și pe suprafețe mici. “Deși inițial planificam într-un mod anume să înființăm plantația, ăn urmz instruirii și discuțiilor cu un agricultor cu experiență, am înțeles că trebuie să revizuim planul. Am decis să trec la sistemul Pergola, deoarece avem nevoie de struguri pentru export, prezentabili și calitativi”, spune Vadim Balan.
 
Și cultura viței de vie protejată, și roadă mai bogată!
 
Liubovi Borosan deja are plantația de vița de vie în satul Chițcani, raionul Slobozia.
 
“În 2015 am avut înființat o plantație de struguri Roșfor pe sistemul Pergola, studiind individual și aplicând în practică anumite tehnici.  Este pentru prima dată când văd o plantație de struguri pe sistem Pergola conform cerințelor.  Datorită acestei vizite și instruiri, am înțeles cât de mult trebuie să ajustăm în plantația noastră pentru a avea recolte maxime. Ne dorim mai multe instruiri despre această tehnologie, pentru a obține rezultate din activitatea noastră agricolă”, a adăugat Liubovi Borosan.
 
În ultimii 15 ani, suprafața noilor plantații de viță de vie cu struguri de masă a fost în continuă creștere. De regulă, producătorii  de struguri de masă din Moldova utilizează sistemul de formare a viței de vie “Spalier Vertical”, chiar dacă sistemele intensive Pergola și Gable sunt utilizate pe larg în țări, precum Chile, Italia, Spania și SUA. Pe parcursul ultimilor ani, mai mulți producători de struguri de la noi au preluat acest sistem de suport. În prezent, plantațiile de struguri de masa, cultivați pe sistemul Pergola și Gable în Republica Moldova, au depășit 300 de hectare, comparativ cu 6 hectare atestate acum patru ani. O creștere a suprafețelor plantațiilor de struguri de masă pe aceste sisteme intensive se datorează asistenței proiectului USAID/APM, dar și subvenționării investițiilor pentru înființarea unor astfel de plantații. Un câmp demonstrativ cu plantație de struguri de masă pe sistem Pergola a fost înființat și în regiunea transnistreană, în satul Mălăești, raionul Grigoriopol.
 
Experții afirmă că sistemele Pergola și Gable sporesc recolta strugurilor de masă de patru ori și garantează struguri și bobițe de calitate extra (cca 90%). Tehnologia respectivă permite efectuarea mult mai eficientă a lucrărilor agricole, precum și a tratamentelor fitosanitare în timpul vegetației. Fermierii care vor să-și adapteze viile la acest model, trebuie să țină cont de faptul că se recomandă plantarea soiurilor de viță de vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare.
 
 
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

PENTRU PRIMA DATĂ, MOLDOVA EXPORTĂ VIN ECOLOGIC. Cine este vinificatorul care a reușit performanța, aflați aici

26 mai 2022

OPERAŢII ÎN VERDE LA VIŢA-DE-VIE. Cum se fac corect în funcție de soi?

26 mai 2022

DELICII GASTRONOMICE, DEGUSTĂRI DE VIN, MASTERCLASSURI ȘI MULTE SURPRIZE. Toate acestea – duminică, la „DeVin&DeGust”

25 mai 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

SISTEMUL DE SUPORT PERGOLA IMPLEMENTAT ÎN PODGORIILE DIN TRANSNISTRIA. Ce spun agricultorii

SISTEMUL DE SUPORT PERGOLA IMPLEMENTAT ÎN PODGORIILE DIN TRANSNISTRIA

Ce spun agricultorii

SISTEMUL DE SUPORT PERGOLA IMPLEMENTAT ÎN PODGORIILE DIN TRANSNISTRIA. Ce spun agricultorii

loading ...