SITUAȚIA ÎN VITICULTURĂ SE ANUNȚĂ A FI UNA CRITICĂ. Vladimir Corobca: „În acest an, am putea rămâne fără struguri”

22 jun 2021

Condițiile climaterice înregistrate în ultima perioadă ar putea crea mari dificultăți viticultorilor și genera pagube mari cultivatorilor de struguri. Cel puțin acesta este anunțul lansat de Oficiul Național al Viei și Vinului care, în baza proiectului “Struguri de calitate/BIO” și reieșind din situația înregistrată, a venit cu un șir de constatări și recomandări.
 
AGROMEDIA a solicitat opinia dlui Vladimir Corobca, consultant în viticultură la ONVV, doctor în științe agricole, care a punctat mai multe aspecte și a trasat obiectivele pentru a evita criza. Potrivit lui, actualmente există două probleme care urmează a fi soluționate în regim de urgență.
 
“Prima constatare ar fi că vița de vie anul acesta a început să înflorească mai târziu, începând cu 14 iunie. A întîrziat cu două săptămâni pentru că în lunile martie, aprilie și mai au fost temperaturi mai joase ca de obicei. Pe de altă parte, nu putem afirma cert că vremea ar fi de vină, dat fiind că în decembrie trecut și la începutul anului curent am avut precipitații mai abundente decât cele din anii precedenți și sunt la nivelul precipitațiilor datelor multianuale”, menționează dl Corobca.
 
Specialistul mai subliniază că înfloritul are loc neomogen tot din cauza temperaturilor joase din prima jumătate a lunii curente, care nu sunt utile pentru înfloritul viței de vie.
 
“Din 14 iunie, regimul termic s-a ameliorat, e tocmai bun pentru înflorirea, polenizarea și fecundarea boabelor viței de vie. Dar avem o altă problemă: prognoza meteo arată că, până la finele lunii în curs, exact în perioada când vița de vie va intra în ultima fază  fenologică “Înfloritul”, vom avea ploi o dată la două zile. Precipitațiile abundente împiedică polenizarea înflorescențelor și ar putea apărea dificultăți privind legarea boabelor la vie”, este una dintre concluzii expusă de expert.  
 
Pe de altă parte, tot din cauza ploilor, viticultorii nu pot intra pe teren cu agregatele pentru a trata plantațiile viticole. Expertul amintește că  acestea - în mod obligatoriu!- înainte și după înflorit urmează a fi tratate împotriva bolilor sezoniere. Pornind de la condițiile atestate, ONVV a lansat proiectul “Struguri de calitate/BIO”, care presupune ca vița de vie să fie tratată în baza softurilor implementate în meteostații și care determină condițiile meteo favorabile dezvoltării unei boli sau ai alteia.
 
“Urmărind aceste softuri în această primăvară, concluzia este următoarea: înainte de înflorit avem condiții meteo bune pentru infectarea viței de vie cu antracroză, mană, oidium și putregaiul cenușiu. Și un dăunător, numit molia strugurilor. Aceeași situație se va atesta și după înflorit și s-ar putea înregistra pierderi substanțiale de recoltă. Este însă prematur să operăm cu prognoze pentru că suntem la etapa inițială a fazei de înflorire și nu putem afirma cu precizie care ar fi gradul de legare al boabelor și probabilitatea infectării cu boli”, subliniază dl Corobca.
 
ONVV solicită implicarea factorilor de decizie și cere revenirea la elicoptere
 
ONVV și expeții din domeniu au emis alerta și atrag atenția viticultorilor că e nevoie urgent să efectuăm operațiile în verde pentru a aerisi zona strugurilor. Se recomandă plivitul lăstarilor verzi cu legatul/palisatul concomitent al acestora și desfrunzitul/copilitul în zona strugurilor, combaterea buruienilor între/și în rânduri, cu implementarea sistemului de întreținere a solului, cu ½ din rânduri cu înierbare naturală și protejarea viței-de-vie de boli și dăunători înainte și după înflorit  – preponderent, cu preparate de acțiune sistemică.
 
Pentru că fermierii nu pot intra pe plantații cu tehnica necesară, vor efectua operațiile în verde manual.
 
“Dacă suprafețele sunt mari, putem apela la serviciile acordate de elicoptere. Marii producători susțin ideea ca la nivel de autorități abilitate să se implice în prestarea acestor servicii măcar în acest an, când avem o situație de forță majoră. În caz contrar, în anul 2021, am putea rămâne fără struguri”, a conchis Vladimir Corobcă.
 
loading ...