https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII. Ce soiuri vom putea consuma

STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII. Ce soiuri vom putea consuma

02 jul 2021

În ciuda primăverii relativ răcoroase și a primei luni de vară cu ploi, strugurii de masă cultivați în sere vor apărea pe piața moldovenească cam în aceeași perioada ca și anul trecut, adică pe la milocul lui iulie. Prognoza este relevantă pentru sere complet închise, iar produsul din serele semi închise ar putea să apară chiar mai târziu.
 
Specialiștii asociațiilor viticole remarcă faptul că în urmă cu câțiva ani, când au apărut primele sere în țară în care au fost cultivați struguri de masă, producătorii sperau să furnizeze produse pe piață mai devreme - în a doua jumătate sau la sfârșitul lunii iunie. Cu toate acestea, pentru Moldova, producția de struguri cu efect de seră este o tehnologie nouă, adaptarea sa la condițiile locale are loc “din mers”, menționează experții EastFruit.
 
În prezent, în R. Moldova, conform estimărilor experților, suprafața totală a podgoriilor din sere nu depășește zece hectare. Soiurile care se cultivă sunt, în mare parte, “Codreanca” și “Cardinal”.  Cel mai mare producător de struguri de seră, care deține o suprafață de aproape 4 hectare, este întreprindere agricolă SC “Selena-Bivol” SRL din sat Costești, raionul Ialoveni. Dar noua tehnologie capătă teren și devine tot mai populară. Un exemplu în acest sens sunt podgoriile satului Speia, unde se intenționează să planteze până la 20 de hectare de podgorii în sere pe termen scurt.
 
Cea mai mare parte a recoltei de struguri din sere este vândută pe piața internă. Experții din domeniu estimează capacitatea strugurilor de seră la cca 150 tone, și asta până apar pe piață cei cultivați în câmp deschis. Vorbim de perioada iulie - sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie.
 
În viitor, o bună parte din struguri de masă cultivați în sere vor merge probabil pe piața UE. Anul trecut, SC “Selena-Bivol” SRL a exportat marfă în Polonia, la un preț mediu cu ridicata de 1,5 euro/kg.
 
PRODUCĂTORII DE STRUGURI DE LA SUD ALEG PERGOLA. Fermierii au fost instruiți în cadrul unui seminar în câmp deschis
30 jul 2021
1, 2 MILIOANE LEI ÎN DOI ANI. CE A FĂCUT MICU CU BANII? Tânărul antreprenor Alexei Micu și istoria lui de succes
29 jul 2021
DE CE NU-I MIERE DE TEI ȘI CÂT CER APICULTORII PENTRU CEA POLIFLORĂ? Răspunsul îl aflați mai jos
29 jul 2021
„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice
28 jul 2021

STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII. Ce soiuri vom putea consuma

STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII

Ce soiuri vom putea consuma

STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII. Ce soiuri vom putea consuma

loading ...