STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII. Ce soiuri vom putea consuma

02 jul 2021

În ciuda primăverii relativ răcoroase și a primei luni de vară cu ploi, strugurii de masă cultivați în sere vor apărea pe piața moldovenească cam în aceeași perioada ca și anul trecut, adică pe la milocul lui iulie. Prognoza este relevantă pentru sere complet închise, iar produsul din serele semi închise ar putea să apară chiar mai târziu.
 
Specialiștii asociațiilor viticole remarcă faptul că în urmă cu câțiva ani, când au apărut primele sere în țară în care au fost cultivați struguri de masă, producătorii sperau să furnizeze produse pe piață mai devreme - în a doua jumătate sau la sfârșitul lunii iunie. Cu toate acestea, pentru Moldova, producția de struguri cu efect de seră este o tehnologie nouă, adaptarea sa la condițiile locale are loc “din mers”, menționează experții EastFruit.
 
În prezent, în R. Moldova, conform estimărilor experților, suprafața totală a podgoriilor din sere nu depășește zece hectare. Soiurile care se cultivă sunt, în mare parte, “Codreanca” și “Cardinal”.  Cel mai mare producător de struguri de seră, care deține o suprafață de aproape 4 hectare, este întreprindere agricolă SC “Selena-Bivol” SRL din sat Costești, raionul Ialoveni. Dar noua tehnologie capătă teren și devine tot mai populară. Un exemplu în acest sens sunt podgoriile satului Speia, unde se intenționează să planteze până la 20 de hectare de podgorii în sere pe termen scurt.
 
Cea mai mare parte a recoltei de struguri din sere este vândută pe piața internă. Experții din domeniu estimează capacitatea strugurilor de seră la cca 150 tone, și asta până apar pe piață cei cultivați în câmp deschis. Vorbim de perioada iulie - sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie.
 
În viitor, o bună parte din struguri de masă cultivați în sere vor merge probabil pe piața UE. Anul trecut, SC “Selena-Bivol” SRL a exportat marfă în Polonia, la un preț mediu cu ridicata de 1,5 euro/kg.
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

PENTRU PRIMA DATĂ, MOLDOVA EXPORTĂ VIN ECOLOGIC. Cine este vinificatorul care a reușit performanța, aflați aici

26 mai 2022

OPERAŢII ÎN VERDE LA VIŢA-DE-VIE. Cum se fac corect în funcție de soi?

26 mai 2022

DELICII GASTRONOMICE, DEGUSTĂRI DE VIN, MASTERCLASSURI ȘI MULTE SURPRIZE. Toate acestea – duminică, la „DeVin&DeGust”

25 mai 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII. Ce soiuri vom putea consuma

STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII

Ce soiuri vom putea consuma

STRUGURII DE MASĂ CULTIVAȚI ÎN SERE, ÎN VÂNZARE DE LA MIJLOCUL LUNII. Ce soiuri vom putea consuma

loading ...