STRUGURII DIN SOIUL MOLDOVA: Preț diferit oferit de traderi și de fabricile de vin. Ce cred fermierii despre calitate

21 sep 2021
Viticultorii din sudul Republicii Moldova anunță că au început să le vină oferte de probă de la traderi pentru struguri de masă din soiul Moldova. Aceștia propun un preț de 8-12 lei/kg. În același timp, după cum observă viticultorii, prețurile minime și maxime sunt oferite de diferiți cumpărători pentru produse de calitate similară. De aici și concluzia că  atunci când vine vorba de prețurile efective pentru strugurii din acest soi târziu principal, nivelul lor va fi diferit. În ultimii doi ani, prețurile minime de pornire pentru strugurii din Moldova nu au fost mai mici de 7lei/kg, dar nici nu au crescut peste 10 lei/kg, anunță AGROMEDIA  cu referire la EastFruit.
 
Specialiștii asociațiilor viticole moldovenești susțin că în acest moment conținutul de zahăr al acestui soi este de aproximativ 17-18%, adică se află „aproape pe punctul” de a începe să-l vândă pe piața internă pentru consum curent. Cu toate acestea, procentajul de zahăr al ciorchinilor este încă insuficient pentru depozitarea produselor. În consecință, recoltarea în masă a strugurilor din acest soi va începe cu zece zile mai târziu.
 
Calitatea strugurilor Moldova în ajunul campaniei de recoltare este apreciată de experți ca fiind una, în general, bună. Mulți dintre ei sunt de acord că riscul de crăpare a boabelor la începutul recoltei nu este prea mare. În primul rând, întregul sezon agricol actual a fost însoțit de o abundență relativă de umiditate, prin urmare, precipitațiile în perioada de recoltare nu vor deveni un stres critic pentru podgorii.
 
În al doilea rând, răcirea temperaturilor în timpul trecerii de la vară la toamnă nu a fost bruscă, ci relativ lentă. Diferența dintre maximele termice din timpul zilei și cele nocturne nu este prea mare, chiar dacă sunt prognozate înghețuri, ele nu se anunță a fi puternice. 
 
Un alt factor care poate menține prețurile inițiale pentru strugurii din soiul Moldova la un nivel ridicat sunt ofertele de prețuri destul de generoase de la vinificatori către producătorii de vinuri. Unele crame au informat deja podgoriile că sunt gata să accepte strugurii Moldovei pentru prelucrare la un preț de 5, 5 lei/kg.

Sursa: east-fruit.com

STRUGURII DIN SOIUL MOLDOVA: Preț diferit oferit de traderi și de fabricile de vin. Ce cred fermierii despre calitate

STRUGURII DIN SOIUL MOLDOVA: Preț diferit oferit de traderi și de fabricile de vin

Ce cred fermierii despre calitate

STRUGURII DIN SOIUL MOLDOVA: Preț diferit oferit de traderi și de fabricile de vin. Ce cred fermierii despre calitate

loading ...