TĂIEREA LĂSTARILOR LA VIȚA-DE-VIE. De ce e nevoie și cum se face corect

17 jul 2023
Vița-de-vie este o liană, care poate atinge o lungime de 35 m. Frunzele alternează, sunt lobate palmat și au o lungime și lărgime de 5–20 cm. Planta are tendința de creștere extrem de mare și dacă nu se intervine, substanțele nutritive vor fi direcționate spre creștere și nu spre rod. Iată motivul pentru care sunt necesare anumite lucrări specifice pentru o dezvoltare sănătoasă, cu rod de calitate.

Ciupitura lăstarilor viței-de-vie este o lucrare necesară, la fel cum sunt și celelalte pe care trebuie să le execuți asupra ei, cum este și plivitul cârnitul, copilitul și cizelarea, fiecare cu rolul său. Toate la un loc duc către un scop comun: o viță-de-vie dezvoltată armonios, cu rod mare și de cea mai bună calitate.
 
Citește și: OPERAȚII ÎN VERDE LA VIȚA-DE-VIE

Tăierea lăstarilor presupune înlăturarea vârfurilor lăstarilor de creștere, cât și a celor purtători de rod. Ciupitul se va executa cu cel mult 5 zile înainte de înflorit. Lucrarea are menirea de a o opri din creștere fix în perioada de dinaintea înfloritului, substanțele nutritive fiind direcționate mai bine pentru scopul final: rodul. Nutrienții  vor ajunge spre flori (vor face rod mai bogat) și nu vor mai fi folosite pentru creștere. Florile se vor lega și mai bine.
 

Cum se face tăierea lăstarilor viței-de-vie?

Înainte de a te apuca de lucrare trebuie să ai în vedere momentul când o execuți. Specialiștii ne învață că trebuie executată înainte de înflorit. Este de la sine înțeles că lucrarea se va face în prima lună de vară, în iunie, cu 3 zile înainte de înflorit.
 
Se realizează prin înlăturarea vârfurilor, adică a punctului de creștere, cu 2-3 frunzulițe abia pronunțate. Pentru următoarele două săptămâni, vița-de-vie se va opri din creștere și florile se vor lega mai bine. Se scurtează cu doar 2-3 centimetri. Ciupitul lăstarilor viței-de-vie este o operațiune care se execută manual.
 
Citește și: ACARIENII VIȚEI-DE-VIE

Ai în vedere să nu te atingi de lăstarii de pe cepul de înlocuire a verigii de rod, pentru că aceștia reprezintă fondul de înlocuire pentru anul viticol următor.
 
Ciupitul lăstarilor viței-de-vie este mai mult decât binevenită pentru soiurile cu legare deficitară, așa cum este, spre exemplu, Bicane, Muscat de Hamburg sau Coarna Neagră.

De lucrare nu vor avea nevoie soiurile care, prin natura lor, nu se confruntă cu legarea deficitară. Printre aceste soiuri se numără și Oslobeanu sau Afuz Ali.
 
Lucrarea se mai poate realiza și fără să fie legată de perioada înfloritului. Se va executa atunci când vița-de-vie a trecut prin diferite calamități, cum ar fi grindina, ger sau furtuni puternice, și care au distrus planta. Ciupitul va stimula practic apariția de noi copili ce sunt necesari pentru refacerea butucului.

Citește și: FILOXERA VIȚEI-DE-VIE
 
La fel de bine poți face acest tip de tăiere în verde și pentru a stimula apariția de copili fertili pe lăstari lacomi. Astfel, se va putea obține o producție secundară. Scenariul se aplică în situațiile când producția principală a fost afectată de temperaturi scăzute sau chiar de îngheț.  În lipsa unei astfel de lucrări, producția ar putea fi afectată aproape în întregime.
 
Specialiștii ne mai învață că ciupitura lăstarilor de viță-de-vie se mai poate executa și în situația specială când plantațiile tinere proiectează tipul arhitectonic/forma de conducere.

Sursa: Cum să
 
loading ...