https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

08 jul 2021
Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Cristina Frolov a efectuat recent o vizită de lucru la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), în scopul evaluării situației cu privire la implementarea proiectului ONVV “Vițe Certificate - Asigurarea producerii vițelor libere de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice”.
 

Cristina Frolov, Director al ONVV, a declarat că trebuie să investim în cercetare și știință. “Mă bucur că această inițiativă a fost susținută de Consiliul de Coordonare al ONVV, urmare a faptului că în ultimii 4-6 ani sistemul de producere și certificare a materialului săditor viticol din RM nu poate asigura, din mai multe motive de ordin regulatoriu/organizatoric/tehnic, furnizarea de material săditor viticol de valoare biologică ridicată”, a menționat dna Frolov.
 
Printre obiectivele proiectului, modificarea cadrului juridic de reglementare privind asigurarea producerii și comercializării materialului săditor viticol liber de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice, acordarea suportului financiar LVCF pentru asigurarea funcționalității, executarea cercetărilor și elaborarea recomandărilor privind producerea materialului săditor viticol, înființarea și exploatarea plantațiilor viticole cu material săditor viticol tratat termic.
 
Proiectul nominalizat va fi implementat pe parcursul anilor 2021-2024, iar bugetul estimat este de cca 3, 9 mil. lei. Ulterior, LVCF va fi inclus în sistemul de producere și certificare a materialului de multiplicare și săditor viticol și va acorda servicii pentru sectorul pepinieristic și viticol din țară, la prețuri coordonate cu ONVV.
 
Vladimir Corobca, consultant în viticultură, ONVV: “Începând cu anii 2014-2015, în sistemul de producere, certificare și comercializare a materialului săditor viticol autohton se înregistrează mai multe probleme, care urmează a fi soluționate prin implementarea acestui proiect. Vorbim despre lipsa unui regulament privind producerea, testarea, certificarea şi comercializarea materialului de înmulțire și săditor viticol; lipsa unui laborator funcțional și acreditat în domeniul executării controalelor fitosanitare și a testărilor de laborator privind afectarea materialului de multiplicare și săditor viticol cu bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice; lipsa materialului săditor viticol de categoria biologică “Bază” de soiuri autohtone.” 
 
Pe durata implementării “Vițe Certificate - Asigurarea producerii vițelor libere de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice”, cercetătorii de la IȘPHTA vor efectua analizele necesare. La sfârșitul perioadei de implementare vor fi elaborate recomandări privind producerea materialului săditor viticol, precum și înființarea și exploatarea plantațiilor viticole cu material săditor viticol tratat termic.
 
 
PRODUCĂTORII DE STRUGURI DE LA SUD ALEG PERGOLA. Fermierii au fost instruiți în cadrul unui seminar în câmp deschis
30 jul 2021
1, 2 MILIOANE LEI ÎN DOI ANI. CE A FĂCUT MICU CU BANII? Tânărul antreprenor Alexei Micu și istoria lui de succes
29 jul 2021
DE CE NU-I MIERE DE TEI ȘI CÂT CER APICULTORII PENTRU CEA POLIFLORĂ? Răspunsul îl aflați mai jos
29 jul 2021
„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice
28 jul 2021

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV

Ce include și cât va dura, AICI

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

loading ...