UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

08 jul 2021
Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Cristina Frolov a efectuat recent o vizită de lucru la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), în scopul evaluării situației cu privire la implementarea proiectului ONVV “Vițe Certificate - Asigurarea producerii vițelor libere de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice”.
 

Cristina Frolov, Director al ONVV, a declarat că trebuie să investim în cercetare și știință. “Mă bucur că această inițiativă a fost susținută de Consiliul de Coordonare al ONVV, urmare a faptului că în ultimii 4-6 ani sistemul de producere și certificare a materialului săditor viticol din RM nu poate asigura, din mai multe motive de ordin regulatoriu/organizatoric/tehnic, furnizarea de material săditor viticol de valoare biologică ridicată”, a menționat dna Frolov.
 
Printre obiectivele proiectului, modificarea cadrului juridic de reglementare privind asigurarea producerii și comercializării materialului săditor viticol liber de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice, acordarea suportului financiar LVCF pentru asigurarea funcționalității, executarea cercetărilor și elaborarea recomandărilor privind producerea materialului săditor viticol, înființarea și exploatarea plantațiilor viticole cu material săditor viticol tratat termic.
 
Proiectul nominalizat va fi implementat pe parcursul anilor 2021-2024, iar bugetul estimat este de cca 3, 9 mil. lei. Ulterior, LVCF va fi inclus în sistemul de producere și certificare a materialului de multiplicare și săditor viticol și va acorda servicii pentru sectorul pepinieristic și viticol din țară, la prețuri coordonate cu ONVV.
 
Vladimir Corobca, consultant în viticultură, ONVV: “Începând cu anii 2014-2015, în sistemul de producere, certificare și comercializare a materialului săditor viticol autohton se înregistrează mai multe probleme, care urmează a fi soluționate prin implementarea acestui proiect. Vorbim despre lipsa unui regulament privind producerea, testarea, certificarea şi comercializarea materialului de înmulțire și săditor viticol; lipsa unui laborator funcțional și acreditat în domeniul executării controalelor fitosanitare și a testărilor de laborator privind afectarea materialului de multiplicare și săditor viticol cu bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice; lipsa materialului săditor viticol de categoria biologică “Bază” de soiuri autohtone.” 
 
Pe durata implementării “Vițe Certificate - Asigurarea producerii vițelor libere de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice”, cercetătorii de la IȘPHTA vor efectua analizele necesare. La sfârșitul perioadei de implementare vor fi elaborate recomandări privind producerea materialului săditor viticol, precum și înființarea și exploatarea plantațiilor viticole cu material săditor viticol tratat termic.
 
 
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021

COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ: SUCCESE ȘI EȘECURI

11 nov 2021
Din aceiași categorie

AGROBRANDS 2021: VOTEAZĂ MARCA PREFERATĂ DE VIN! Află brandurile lider și vezi topul celor mai celebre vinării

03 dec 2021

170 MII DOLARI PENTRU VINĂRIILE MICI ȘI MEDII: Banii oferiți de USAID APM investiți în echipamente performante

02 dec 2021

AU ADUS DIN COREEA 49 DE TROFEE! Vinificatorii moldoveni au mai înregistrat o victorie

23 nov 2021

VITICULTORII ȘI VINIFICATORII VOR O ZI NUMAI A LOR. Ce au propus azi mai multe organizații de profil și...

22 nov 2021

CRICOVA ȘI MILEȘTII MICI vor organiza un maraton pentru promovarea turismului vitivinicol

19 nov 2021

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV

Ce include și cât va dura, AICI

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

loading ...