UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

08 jul 2021
Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Cristina Frolov a efectuat recent o vizită de lucru la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), în scopul evaluării situației cu privire la implementarea proiectului ONVV “Vițe Certificate - Asigurarea producerii vițelor libere de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice”.
 

Cristina Frolov, Director al ONVV, a declarat că trebuie să investim în cercetare și știință. “Mă bucur că această inițiativă a fost susținută de Consiliul de Coordonare al ONVV, urmare a faptului că în ultimii 4-6 ani sistemul de producere și certificare a materialului săditor viticol din RM nu poate asigura, din mai multe motive de ordin regulatoriu/organizatoric/tehnic, furnizarea de material săditor viticol de valoare biologică ridicată”, a menționat dna Frolov.
 
Printre obiectivele proiectului, modificarea cadrului juridic de reglementare privind asigurarea producerii și comercializării materialului săditor viticol liber de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice, acordarea suportului financiar LVCF pentru asigurarea funcționalității, executarea cercetărilor și elaborarea recomandărilor privind producerea materialului săditor viticol, înființarea și exploatarea plantațiilor viticole cu material săditor viticol tratat termic.
 
Proiectul nominalizat va fi implementat pe parcursul anilor 2021-2024, iar bugetul estimat este de cca 3, 9 mil. lei. Ulterior, LVCF va fi inclus în sistemul de producere și certificare a materialului de multiplicare și săditor viticol și va acorda servicii pentru sectorul pepinieristic și viticol din țară, la prețuri coordonate cu ONVV.
 
Vladimir Corobca, consultant în viticultură, ONVV: “Începând cu anii 2014-2015, în sistemul de producere, certificare și comercializare a materialului săditor viticol autohton se înregistrează mai multe probleme, care urmează a fi soluționate prin implementarea acestui proiect. Vorbim despre lipsa unui regulament privind producerea, testarea, certificarea şi comercializarea materialului de înmulțire și săditor viticol; lipsa unui laborator funcțional și acreditat în domeniul executării controalelor fitosanitare și a testărilor de laborator privind afectarea materialului de multiplicare și săditor viticol cu bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice; lipsa materialului săditor viticol de categoria biologică “Bază” de soiuri autohtone.” 
 
Pe durata implementării “Vițe Certificate - Asigurarea producerii vițelor libere de bolile virotice, bacteriene și fitoplasmice”, cercetătorii de la IȘPHTA vor efectua analizele necesare. La sfârșitul perioadei de implementare vor fi elaborate recomandări privind producerea materialului săditor viticol, precum și înființarea și exploatarea plantațiilor viticole cu material săditor viticol tratat termic.
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

OPERAŢII ÎN VERDE LA VIŢA-DE-VIE. Tăierea inelară. Desfrunzitul. Împungerea ciorchinilor. Scurtarea vârfului inflorescenţelor

05 jul 2022

PERICOL DE DEZVOLTARE A FĂINĂRII LA VIȚA-DE-VIE! Serghei Tutovan: „Este o ciupercă mai periculoasă decât își imaginează viticultorii”

27 jun 2022

O VINĂRIE A CONSTRUIT PRIMA STAȚIE DE TRATARE A APELOR REZIDUALE DIN MOLDOVA

17 jun 2022

MANA VIȚEI-DE-VIE: BOALA NR 1 DIN PODGORII. Cum aplicăm tratamentele, în funcție de perioada de dezvoltare?

15 jun 2022

ÎN PREMIERĂ, VINURILE MOLDOVENEȘTI FĂRĂ ALCOOL, PREMIATE CU AUR ÎN FRANȚA

13 jun 2022

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV

Ce include și cât va dura, AICI

UN NOU PROIECT PENTRU INDUSTRIA VITIVINIVOLĂ LANSAT DE ONVV. Ce include și cât va dura, AICI

loading ...