VIITORUL VINIFICAȚIEI ESTE PE MÂINI BUNE: Tineri producători și cercetători, prezenți la Ziua Vinului 2024

08 oct 2024
Pe lângă conceptul modernizat de desfășurare a sărbătorii, Ziua Națională a Vinului a adus anul acesta în Piața Marii Adunări Naționale și participanți noi, vinificatori ce sunt la început de cale, dar care au cucerit consumatorii cu produse de autor, autentice și deosebite. La fel, un punct atractiv pentru consumatori, dar și pentru vinificatori au fost mostrele de vin prezentate de cercetătorii de la UTM, care studiază diversitatea și complexitatea vinului Moldovei.

Participarea la acest eveniment este o experiență unică, o modalitate de a ne cunoaște consumatorii și preferințele lor și de a ne promova produsul. La Ziua Vinului, vin adevărații pasionați de vinuri bune, conaționali de-ai noștri stabiliți peste hotare și foarte mulți turiști. Cultura consumului de vin bun crește de la un an la altul, oamenii apreciază vinul de calitate, vinul de autor și asta ne bucură și ne inspiră să muncim cu pasiune în continuare.
 
Anul acesta, am adus la eveniment un vin nou: Fetească Neagră din plantația noastră, aflată la primul an de rod. De asemenea, suntem bucuroși să servim vizitatorii cu Feteasca Regală, Chardonnay, spune Alexandru Tataru, reprezentant Crama Tataru.

Citește și: RUTA DRUMUL VINULUI TRECE PRIN PITUȘCA. Familia Tataru a lansat azi Crama și ne invită pe toți la un pahar cu vin direct în pivniță
 


În 2022, când am obținut premiul „Polobocul de Aur” pentru cel mai bun vin de casă ne-am propus ca în câțiva ani să participăm și noi la Ziua Vinului, dar, deja ca și vinărie, cu produs îmbuteliat. Am muncit mult și astăzi, suntem aici cu vinurile „Crama Neamțu”.
 
Am adus la Festival vinuri produse din strugurii noștri, roșii maturate din recolta 2022 - Codrinschi și Cabernet și din recolta 2023 - Shiraz și o combinație dintre Feteasca Neagră și Cabernet. Sunt vinuri fructate, care reflectă specificul soiurilor și al terroir-ului din satul Corjova, raionul Criuleni, susține Alexandru Neamțu, fondator Crama Neamțu.
 
Din recolta 2024, avem la fermentat un rose și vinul din soiul Suholimanschi Belîi – un soi excepțional, apreciat mult de consumatorii noștri.

Citește și: „CRAMA NEAMȚU”: PRIMELE VINURI DIN PLANTAȚIILE PROPRII. Ce noutăți pregătesc, vedeți în material

Printre vinificatorii din țară, am întâlnit și cercetători din domeniul oenologic, reprezentanți ai Universității Tehnice din Moldova. Profesorii de la Departamentul Oenologie și Chimie, Facultatea Tehnologia Alimentelor au adus spre degustare mostre de vin, elaborate împreună cu studenții.


 
Sunt probe de vin diferite cele prezente în piață, cu optimizări și îmbunătățiri la nivel de tehnologie. Sunt spumante, vinuri din categoria celor liniștite, vinuri licoroase. La fel, am elaborat și niște etichete personalizate, mai deosebite. Noi suntem prezenți în fiecare an la sărbătoare cu producția proprie. Vizitatorii standului nostru sunt atât consumatorii, cât și producătorii de vin interesați de cercetare și rezultatele pe care le obținem noi la facultate, susține Ecaterina Covaci, conferențiar univ., Departamentul Oenologie și Chimie, UTM.
 
Viitorul vinificației este pe mâini bune, susține dna Covaci, care a venit la sărbătoare însoțită de una din studentele de la facultate. Este vorba despre Damaschin Valeria, studentă în anul 4, la specialitatea Tehnologia vinului și a produselor obținute prin fermentare, UTM. Tânăra este pasionată de enologie se numără printre cei mai sârguincioși studenți din țară, este deținătoarea bursei Guvernului pentru anul 2024.
 
Am ales întâmplător această specialitate, nu provin dintr-o familie de vinificatori, dar sunt originară din raionul Căușeni, acolo unde se fac vinuri foarte bune. La facultate am avut parte de cei mai buni mentori, care au contribuit la formarea mea ca specialist. Îmi doresc să nu mă opresc aici, mă visez un vinificator bun, care va contribui la promovarea țării noastre, ne-a mărturisit Valeria.
 
Amintim că în acest an, la Ziua Națională a Vinului 101 de producători de vin, oenologi, pasionați ai vinurilor de calitate, experți din industrie și turiști din toate colțurile lumii s-au reunit pentru a celebra cea de-a XXIII-a ediție.
 
Ziua Națională a Vinului 2024 este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Ukraine-Moldova American Enterprise Fund. Acest moment de sărbătoare nu ar fi posibil fără contribuția valoroasă a partenerilor noștri instituționali, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
loading ...