APICULTURA MODERNĂ: Cum poți valorifica stupul dincolo de miere

03 mar 2025
Apicultura modernă nu mai înseamnă doar producția de miere. În cadrul Forumul Național Apicol 2025, expertă în apiterapie Alina Varadi a vorbit despre oportunități imense pe care le oferă stupul și cum apicultorii pot transforma produsele apicole în surse suplimentare de venit și sănătate.
 
De la lăptișorul de matcă, bogat în vitamina B12, la larva de trântor, o sursă naturală de vitamina D și celule stem, produsele stupului pot deveni alternative eficiente pentru suplimentele alimentare din farmacii. Mai mult, apilarnilul, obținut din larva de trântor, este considerat un puternic tonic natural, fiind utilizat pentru sănătatea bărbaților peste 50 de ani.
 
De ce să înghițim capsule cu B12, dacă o putem lua din lăptișorul de matcă? Sau vitamina D, care o găsim în larva de trântor? Stupul nu oferă tot ceea ce avem nevoie pentru a ne menține sănătoși.
 
Un pahar cu o linguriţă de miere îţi oferă un bust de energie  care ar înlocui cafeaua. Eu nu beau cafea! Să vedeţi câtă energie veţi avea consumând, în fiecare dimineaţă, câte un pahar cu apă caldă cu o linguriţă de miere.
 
Sucurile pe bază de amestecuri de produse apicole sunt foarte întrebate de români. Recomand tuturor părinţilor să înceapă imunizarea copiilor chiar din luna august, oferindu-le dimineaţa o linguriţă de miere, polen şi propolis, a explicat Alina Varadi.


 
O altă oportunitate neexploatată este utilizarea polenului, propolisului și sucurilor apicole ca soluții naturale pentru stimularea imunității. Consumul regulat de miere, combinat cu propolis și polen, poate preveni numeroase afecțiuni, fiind un aliat puternic pentru sănătatea întregii familii.
 
Apicultorii sunt îndemnați să diversifice producția și să vândă produsele auxiliare din stup. Crearea unor magazine apicole locale și educarea consumatorului sunt pași importanți pentru dezvoltarea acestui sector.
 
Vindeți mierea, în primul rând, la voi acasă! Apicultorii trebuie să valorifice produsele stupului și să educe consumatorii despre beneficiile acestora. În loc să cumpere produse ultra-procesate, oamenii ar trebui să consume zilnic miere și polen, adevărate comori pentru sănătate, a adăugat experta.
loading ...