APITERAPIA SAU TERAPIA CU ZUMZET DE ALBINE, LA HULBOACA

13 jun 2023
Pe lângă miere și produse apicole auxiliare, o ramură la fel de benefică a apiculturii este apiterapia sau terapia cu albine. Mai puțin dezvoltată în Republica Moldova, în ultimii ani, apicultorii au început să-i acorde atenție și să-și dorească să ofere astfel de servicii la prisaca lor.

Vitalie Popa, apicultor, administratorul pensiunii „La prisaca lui bunelu” și-a transformat prisaca într-un loc de atracție pentru turiști. Și-a propus să dezvolte turismul apicol și serviciul de apiterapie prin zumzet de albine și inhalație a aerului din stup cu propolis atât pentru vizitatorii din țara noastră, cât și pentru turiștii străini.



Fiind o activitate de familie, în schema de amplasare a complexului apiterapeutic sunt 10 căsuțe pentru toți nepoții lui bunelul – cel care a adus apicultura și dragostea pentru albine în familia noastră. Deocamdată, avem doar 4 căsuțe, ce poartă numele copiilor mei.

Căsuțele sunt construite din lemn natural. Sub ele, sunt amplasați stupii de albine. Plasele de propolis facilitează emanarea mirosului din stup. Odată deschizând ușa, se simte puternic mirosul de flavonoide, eliminat de stup. Flavonoidele sunt foarte benefice pentru căile respiratorii – probleme de genul: astm, bronșită, consecințe ale virusului Covid-19 ș.a., povestește apicultorul.

Potrivit specialiștilor, zumzetul de albine stimulează sistemul nervos și activează centrii auditivi. Terapia cu zumzet de albine se recomandă persoanelor care suferă de hipoacuzie, depresie, migrene, stres, oboseală, celor cu sistemul imunitar deficitar.



Al doilea element benefic al apiterapiei, pe lângă mirosul cu flavonoide, este zumzetul albinelor. Vibrând aripile, albinele emană o undă magnetică similară sistemului nervos uman. Sindromul oboselii cronice fizice și psihologice poate fi cu succes tratat cu ajutorul zumzetului de albine.

O oră de somn în căsuțele pe stupi se echivalează cu 8 ore de somn în dormitor. Dacă dormi o noapte întreagă aici, la ora 5 dimineața te trezești odihnit, plin de forțe și energie, ieși afară să admiri răsăritul și să asculți păsărelele. O surpriză pentru vizitatori este piscina în aer liber unde se pot revigora. Specialiștii recomandă combinarea apiterapiei cu activitățile acvatice: înotul și bronzul în aer liber, ne-a mărturisit antreprenorul.

Vitalie Popa spune că își dorește să promoveze și să dezvolte această ramură a apiculturii în țara noastră. A amenajat deja spațiul necesar pentru cabinetul medicului apiterapeut, pentru ca vizitatorii să beneficieze de ședințe complete de apiterapie.

Planificăm, din toamna acestui an, să implicăm în activitatea noastră și medici. Sunt tineri specialiști, care și-au scris tezele la tema apiterapie. Tot la toamnă ne dorim să desfășurăm evenimente de promovare a apiterapiei. Așteptăm la noi un specialist din România, dl Ștefan Stângaciu, mai spune Vitalie Popa.
 
loading ...