PETRU SACARA: „Floare este, nectar – nu”. Mai puțină miere de salcâm anul acesta

08 jun 2023
Așteptările au fost mari, realitatea, însă, este alta. Deși salcâmul a fost bogat în flori și condițiile meteo favorabile pentru cules, nu prea ne vom bucura de miere de salcâm anul acesta. Flori sunt, nectar – nu prea. Și e valabil și pentru alte plante din flora spontană, spun apicultorii. În schimb, vom avea miere de mai, în mare parte, de la pomii fructiferi, cu gust și aromă deosebită.

„Am avut cules la salcâm doar o singură zi”

În zona noastră, culesul la salcâm a fost slab. Nu este nici a treia parte din ce aveam anii precedenți. Motivul, credem noi că este seceta de anul trecut, care a afectat salcâmul. Mai exact, am avut cules la salcâm o singură zi. Deși flori au fost până nu demult, nu au avut nectar. Este un proces foarte interesant, am avut lunea trecută 9 kg la cântar la salcâm, un rezultat extrem de bun, dar care a durat o singură zi. Cum e posibil? Inexplicabil și pentru noi.

Am început deja procesul de extracție al mierii, dar anul acesta, vom avea mai mult o miere de mai decât de salcâm. Predomină mai mult cea de la pomii fructiferi, am avut condiții foarte bune pentru cules în acea perioadă. De asemenea, este multă miere de arțar, tot din același motiv. Mierea va fi mai închisă la culoare, dar, în schimb, cu un gust deosebit și foarte aromată.

Dacă e să ne conducem după spusele din bătrâni potrivit cărora nu am avut nectar la salcâm din cauza secetei de anul trecut, ne putem aștepta la același fenomen și de la floarea de tei. Dar, întrucât teiul este o plantă meliferă foarte surprinzătoare, poate și să nu fie așa. Avem experiența anilor precedenți când nu am avut așteptări, dar teiul ne-a bucurat cu recoltă frumoasă. Rămâne să vedem, în păduri, teiul încă nu este în floare.



De câteva zile, cântarele stau pe loc

Avem familii foarte bine dezvoltate, pregătite, dar, din păcate, este aceeași problemă și la plantele din flora spontană. Flori sunt, nectar – nu prea. De câteva zile, cântarele stau pe loc, în păduri, chiar se duce în jos. Albinele nu zboară, nu au ce culege. De exemplu, în stupina noastră, cantitatea de miere care se extrage în prezent nu va acoperi cheltuielile făcute până acum.

Dar noi suntem optimiști și sperăm că va fi bine. Mai ales că avem experiența anului 2013 când salcâmul nu a dat miere deloc, în schimb, ulterior, am avut extracții la fiecare 3 săptămâni, a declarat pentru AGROMEDIA, Petru Sacara, apicultor din zona de Centru.

Anul trecut, apicultorii au avut extracții bune la mierea de salcâm și aceasta a fost de calitate înaltă.
 
loading ...