O MARE PARTE DE MIERE PRODUSĂ ÎN R.MOLDOVA este vândută pe piața UE

15 nov 2021
Uniunea Europeană este principalul partener comercial al apicultorilor din Republica Moldova. Mai mult de 90% din mierea produsă în țară ajunge pe piața comunitară. Principalele state importatoare sunt Italia, Franța, România, Polonia și Germania. Totodată, UE este și una dintre cele mai importante surse de finanțare pentru acest sector. Transmite AGROMEDIA cu referire la radiochisinau.md

În ultimii doi ani, datorită proiectului Livada Moldovei, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, afacerile apicole au beneficiat de împrumuturi în valoare de 1,2 milioane de euro. Este și cazul întreprinderii lui Mihai Curjos, un apicultor în a treia generație din Larga Nouă, raionul Cahul, care a decis să-și modernizeze afacerea de familie.
Lui Mihai Curjos, dragostea pentru apicultură i s-a transmis de la bunel, care prin 1970 și-a instalat câțiva stupi în curte. Ceea ce a început ca o pasiune, a devenit o afacere prosperă, care a reușit să aducă venituri familiei. Într-o primă etapă, prisaca s-a extins până la 100 de stupi, iar, pe parcursul anilor, tânărul apicultor a reușit să studieze în detalii comportamentul albinelor.

„Ceea ce uimește este inteligența albinelor, modul în care acționează în diferite situații, dar și grija lor față de generațiile viitoare. E interesant cum se apără și cum reacționează la diferite activități ale omului”, spune Mihai Curjos.

Motivat de vânzările bune din 2019, apicultorul a decis să mai cumpere 100 de stupi, precum și tehnică de extragere a mierii. Pentru aceasta, a accesat un împrumut în valoare de 10 mii de euro în cadrul liniei de creditare Livada Moldovei. Astfel, apicultorul a putut beneficia de condiții favorabile și de o rată competitivă a dobânzii.

„Nu a fost un proces complicat, am mers mai întâi la o consultație și mi s-a explicat care este procedura. Am perfectat documentele și într-o lună și jumătate am primit banii. Cel mai atractiv a fost faptul că am avut posibilitatea de a procura utilajul cu cota zero la TVA, am economisit 20% din costul utilajului. De asemenea, am putut combina cu alte proiecte, astfel încât, imediat după achiziționarea utilajului, am aplicat la programul de subvenții si mi-a fost restituită jumătate din suma investită”, spune tânărul apicultor.

După ce a cumpărat 100 de stupi, Mihai Curjos a început să-i populeze cu familii de albine. Totodată, apicultorul a procurat o centrifugă pentru 42 de rame, un descăpăcitor automatizat și un topitor care permite extragerea unui procent mai mare de ceară cu pierderi minime.

„Acum, lucrul merge de cel puțin două ori mai repede și necesită mai puține persoane implicate în acest proces”.

Apicultorul vinde miere, polen și propolis. Cea mai mare parte a mierii este exportată prin intermediul procesatorilor din Republica Moldova.
Deși se confruntă cu multe dificultăți, apicultorul își pune speranțe mari în viitorul afacerii sale.

„Cel mai dificil e că nu putem controla procesele din natură. În 2020 ne-a afectat seceta, în 2021- frigurile și temperaturile instabile. Prețul mierii pe care o vindem angro este foarte mic. Totodată, apar dificultăți în comunicarea cu agricultorii care adesea folosesc pesticide și nu ne informează, iar albinele au de suferit. Vrem să continuăm tradiția de familie, sperăm la niște venituri cât de cât stabile, aici, la noi acasă. Asta ne face să nu plecăm peste hotare”, spune Mihai Curjos.

Prin intermediul liniei de creditare Livada Moldovei, în valoare de 120 de milioane de euro, apicultorii din Moldova pot majora numărul de stupi, dezvolta unitățile de procesare și ambalare, explora noi direcții de vânzare.

În anul 2018, în Republica Moldova existau aproximativ 165 de mii de familii de albine, care polenizau circa 350 de mii de hectare de terenuri agricole (dintre care 40% erau terenuri horticole). Acest lucru a permis o creștere a recoltei cu 20-30%, tradusă într-o valoare anuală a apiculturii de peste 35 de milioane de euro. În prezent, în Moldova sunt înregistrați peste 7.800 de apicultori. În 2020, au fost produse aproximativ 3.500 de tone de miere, dintre care 3.300 de tone au fost exportate.

sursa: radiochisinau.md
 
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

UN COMPLEX APICOL LA ORHEI: Aici va fi colectată, procesată, ambalată și depozitată mierea de la albinarii din raion

25 nov 2021

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

25 nov 2021

CEL MAI MARE EVENIMENT APICOL: A IV-a ediție a Forumului Național va avea loc în perioada 25-26 noiembrie și vor participa…

23 nov 2021

START CAMPANIEI “Ajută un copil”. Cumpără miere pentru a ajuta 10 familii aflate în impas, dar și a susține apicultorii

10 nov 2021

APICULTORUL PETRU EȘANU: „Nu aș zice că albinele sunt doar o afacere, ele reprezintă ceva mai mult”

01 nov 2021
Știri recomandate

APICULTORII VOR VORBI CU AGRICULTORII. În curând va fi lansată aplicația web care va permite cooperarea între ei

09 aug 2021

O MARE PARTE DE MIERE PRODUSĂ ÎN R.MOLDOVA este vândută pe piața UE

O MARE PARTE DE MIERE PRODUSĂ ÎN R

MOLDOVA este vândută pe piața UE

O MARE PARTE DE MIERE PRODUSĂ ÎN R.MOLDOVA este vândută pe piața UE

loading ...