APICULTORII VOR VORBI CU AGRICULTORII. În curând va fi lansată aplicația web care va permite cooperarea între ei

09 aug 2021
Apicultorii trag un semnal de alarmă! Anual, pierd circa 25 la sută din populația de albini din Republica Moldova. În mare parte, problema ar fi din cauza lipsei de cooperare între apicultori și producătorii agricoli, care tratează terenurile cu pesticide, iar albinile, adunând nectarul, pier peste noapte. Pentru a schimba situația, cu suportului Proiectul USAID “Agricultura Performantă în Moldova”, este în proces de lansare o aplicație-web, menită să faciliteze comunicarea între agricultori și apicultori, anunță AGROMEDIA cu referire la tv8.md.

Gheorghe Moisa din raionul Leova a decis să facă apicultură acum șase ani. Și-a procurat 30 de stupi de albine și părea să aibă un început promițător. Însă peste doar două săptămâni toate albinele i-au pierit. Din ce motiv? Acestea consumaseră polenul de pe flori stropite cu produse de uz fitosanitar.

„Am început totul de la zero, nu ne-am descurajat. Am mers la liderii care au făcut stropiri, am discutat cu ei, le-am adus la cunoștință pagubele și s-a rezolvat pe cale amiabilă, cu toate că sunt și cazuri, când nu există succesul unei căi amiabile”, a declarat albinarul.

Situația critică s-a produs din lipsă de comunicare dintre apicultor, administrația publică locală și agricultor. Asta deși, potrivit legii, fermierii și întreprinderile agricole trebuie să înștiințeze din timp primăriile atunci când intenționează să folosească produse de uz fitosanitar și fertilizanți pentru tratarea terenurilor. La rândul lor, primăriile trebuie să facă publice informațiile recepționate de la fermieri și să anunțe în scris apicultorii înregistrați în raza primăriei. Pentru o comunicare mai bună, apicultorii sunt obligați să informeze autoritățile locale despre locul amplasării stupinei și au dreptul să ceară despăgubiri pentru daunele cauzate. Deseori, însă, nu se ține cont de prevederile cadrului legal.

Atât agricultorii, cât și apicultorii sunt de părere că doar printr-o comunicare bună între ei ar putea fi evitate cazurile de intoxicare a albinelor. La rândul lor, și fermierii ar trebui să utilizeze produsele de uz fitosanitar conform prescrierilor și să evite utilizarea acelor preparate care afectează albina. Apicultorii afirmă că s-a demonstrat faptul că agricultorii care aduc albini la polenizare la floarea soarelui sau la rapiță au un surplus de roadă de la 20 la 30 la sută, așa că e și meritul lor.

Aplicația web va ajuta apicultorii să-și păstreze familiile de albine

Pentru a evita otrăvirea albinelor, în ajutorul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova vine o aplicație-web, elaborată în colaborare cu Tekwill și cu suportul Proiectului USAID “Agricultura Performantă în Moldova”. Această aplicație va facilita comunicarea între producătorii agricoli și apicultori, care vor fi informați în timp util despre stropirea culturilor agricole.

„Aplicația Beeprotect a apărut în urma mai multor probleme, care de ani se perindau între apicultori și agricultori, deoarece lipsea o comunicare. Era o ruptură între comunicarea privind efectuarea lucrărilor în câmp de către agricultori și informarea apicultorilor în momentul prelucrării pentru protejarea albinii”, a menționat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM).

Tot ce trebuie să facă un agricultor și un apicultor este să acceseze www.beeprotect.md și să se înregistreze în această aplicație. Apoi, atunci când agricultorul intenționează să stropească terenurile, el introduce data și ora stropirii planificate cu cel puțin două zile înainte și expediază notificarea. Apicultorul va primi îndată un mesaj de atenționare în contul său pe Beeprotect și prin Viber, despre această lucrare. Același mesaj îl va primi și administrația locală pe teritoriul căreia se planifică efectuarea lucrării. Aplicația-web, care a fost așteptată de toți cei implicați în proces, va putea fi utilizată pe tot teritoriul Republicii Moldova.

„Cu siguranță, utilizarea aplicației de către agricultori și apicultori va ușura cu mult comunicarea și vor dispărea sau se vor micșora cazurile de otrăvire, de contaminare a albinii cu mult mai mult, deoarece informația va fi întimp real și va fi posibilitatea de a comunica și de a lua măsuri stringente pentru protecția albinii”, a mai menționat dl Maxim.

Astfel de aplicații sunt utilizate în Statele Unite ale Americii, Anglia, Lituania, dar și în alte țări. Potrivit Asociației apicultorilor, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial circa 260 mii familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor 10 ani. În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7 800 de apicultori înregistrați. În 2020, s-au produs circa 3 500 de tone de miere de albine, dintre care 3 300 au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

sursa: tv8.md

  
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CEARA DE ALBINE – extracție și păstrare. Secrete pentru cantități mai mari, calitate superioară și culoare frumoasă

04 jul 2022

VAROOZA ALBINELOR. Tratament cu acid formic și alte substanțe active recomandate

30 jun 2022

POLENUL – REGULI DE RECOLTARE, CONDIȚIONARE ȘI PĂSTRARE. Când este interzis să punem colectoarele în stup?

27 jun 2022

VOTAT! Apicultorii vor fi anunțați despre aplicarea produselor fitosanitare cu 48 de ore înainte

10 jun 2022

PRODUCȚIE BOGATĂ ȘI CALITATIVĂ LA MIEREA DE SALCÂM. Situație incertă, însă, la capitolul export

08 jun 2022
Știri recomandate

O MARE PARTE DE MIERE PRODUSĂ ÎN R.MOLDOVA este vândută pe piața UE

15 nov 2021

APICULTORII VOR VORBI CU AGRICULTORII. În curând va fi lansată aplicația web care va permite cooperarea între ei

APICULTORII VOR VORBI CU AGRICULTORII

În curând va fi lansată aplicația web care va permite cooperarea între ei

APICULTORII VOR VORBI CU AGRICULTORII. În curând va fi lansată aplicația web care va permite cooperarea între ei

loading ...