O parte din echipa „Apis Sacara” a participat zilele trecute la Simpozionul Apicol de la Sibiu în cadrul căruia au avut ocazia să discute cu specialiști din domeniu despre cele mai noi recomandări și practici apicole. De asemenea, printre speakerii evenimentului a fost unul dintre cei mai cunoscuți crescători de mătci din Germania, Ralf Kolbe. Timp de două zile, apicultorii au discutat despre aspectele tehnice cheie din stupinele industriale și despre creșterea reginelor.
A fost un seminar foarte bun la care am participat în jur de 80 de apicultori, majoritatea din ei cu un număr mare de familii de albine. A fost util pentru noi pentru că s-a pus accent pe aspectele practice.
Am aflat multe lucruri utile pe care deja am început să le punem în practică în stupina noastră pentru a vedea cum funcționează și ce rezultat vom avea. Am discutat despre selecție, mai exact, despre crearea stațiunilor izolate pentru împerecherea reginelor, despre experiența germanilor, care au astfel de stațiuni izolate și chiar insule pentru împerecherea reginelor. Noi, în Republica Moldova, insule nu avem cum să facem, în schimb, regiuni izolate, cu implicarea Asociației Apicultorilor și a autorităților sunt convins că putem face, a declarat pentru AGROMEDIA, Petru Sacara, apicultor, administratorul „Apis Sacara”.
Apicultura va fi profitabilă și eficientă doar atunci când apicultorul va cunoaște bilogia întregii familii de albine și când acesta va avea un plan bine pus la punct al tuturor lucrărilor pe care trebuie să le efectueze la stupină, menționează Petru Sacara. Apicultorul a împărtășit și câteva sfaturi utile pe care și le-a notat în cadrul Simpozionului Apicol de la Sibiu.
Planificarea cu exactitate a activității apicultorului este un aspect foarte important. Trebuie să avem un grafic bine stabilit, nu orientativ sau în funcție de timpul de afară.
În cuib, se lucrează de 2 ori pe an: primăvara și toamna, iar în restul timpului – se lucrează doar pe lărgirea cuibului.
În principiu, noi tot după aceste reguli lucrăm, singura diferență este îngustarea cuibului pe rame de albină. Anul acesta vom încerca practica recomandată la seminar: îngustarea pe rame de puiet.
De asemenea, tratamentele trebuie foarte bine organizate și efectuate la timp, punctează apicultorul.