SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
O apicultoare din satul Bâcioc, stânga Nistrului și-a găsit albinele moarte. Femeia susține că insectele s-au otrăvit cu substanțele chimice cu care au fost stropiți pomii de pruni și piersici din apropiere. De cealaltă parte, proprietarul livezilor neagă acuzațiile și spune că pomii au fost tratați cu un medicament antifungic încă acum două săptămâni, înainte de înflorire.

Natalia Porhun, director executiv al Asociației Apicultorilor din regiunea transnistreană susține că în fiecare an apicultorii din Stânga Nistrului pierd sute de familii de albine din cauza neglijenței agricultorilor care fie nu anunță atunci când stropesc livezile, fie utilizează tratamente nocive care omoară albinele.

Doar săptămâna trecută, 10 stupine, din diferite raioane au avut de suferit. Noi nu avem un laborator care ar putea demonstra faptul că albinele s-au intoxicat cu substanțele chimice din livezi. Agricultorii cunosc acest fapt și fie spun că nu au stropit livada, fie că au utilizat preparate permise, a declarat Natalia Porhun, pentru AGROMEDIA.

Directoarea susține că asociația desfășoară regulat campanii de informare, încearcă să stabilească un dialog între apicultori și agricultori, dar nu toți fermierii sunt deschiși pentru colaborare.

Avem o strategie după care acționăm. Am plasat și banere prin care informăm agricultorii să respecte niște reguli. Încercăm să conlucrăm cu agronomii, să transmitem scrisori agenților economici mari, agro-holdingurilor. Sunt agricultori cu care reușim să avem o conlucrare bună. Ei ne informează de fiecare dată când se pregătesc să intervină cu tratamente în livezi. Noi informăm apicultorii și așa reușim să evităm distrugerea albinelor. Dar, din păcate, sunt și agricultori care nu țin cont de rugămințile noastre.

Spre regret, chiar dacă scriem plângeri la poliție, vin veterinarii care cercetează cazurile, dar în lipsa unui laborator specializat, rămân toate fără rezultat. Spre exemplu, un apicultor din raionul Râbnița al treilea an consecutiv este în proces de judecată cu un agricultor, dar fără nici un rezultat, chiar dacă au dovezi video, expertize.

Din păcate, sunt agricultori care susțin: ne este mai convenabil să achităm 7000 amenda, dar să facem lucrările în livezi atunci când ne este convenabil.

Directorul ANARM, Ion Maxim menționează că dialogul constructiv între apicultori și agricultori trebuie neapărat să existe. Primii, să informeze când și unde și-au amplasat stupii, iar ceilalți – când și cu ce urmează să-și trateze livezile.

Apicultorii, agricultorii și administrația publică locală trebuie să fie în permanentă comunicare și să se anunțe reciproc. Este foarte important ca agricultorii să se consulte cu agronomi calificați pentru a stabili substanțele cu care își tratează pomii și momentul când trebuie să intervină. Din păcate, consultanții de la magazinele de produse agricole sunt de multe ori interesați mai mult de profitul lor material, decât să ajute cu adevărat fermierii. De asta agricultorii trebuie să înțeleagă că banii pe care îi vor achita unui specialist vor fi mai puțini decât cei pe care îi vor cheltui dacă nu vor interveni corect și la timpul potrivit în livezi.

Noi demarăm anual campanii de informare pentru agricultori și apicultori. În această perioadă, distribuim mai multe filmulețe informative pentru ei, a declarat Ion Maxim, pentru AGROMEDIA.

Problema lipsei de comunicare dintre agricultori și apicultori este una veche în țara noastră și din această cauză, anual mor milioane de albine. Deși, cele două categorii ar trebui să fie, mai degrabă, prietene, întrucât, fără polenizare, pomii nu vor da roadă, iar fără livezi, albinele nu vor produce miere!
loading ...