AU DECIS SĂ PREIA AFACEREA PĂRINȚILOR ȘI SĂ O TRANSFORME ÎN UNA MODERNĂ. Ferma de pui a fraților Moraru din Sipoteni, Călărași

06 apr 2022
Au moștenit afacerea de la părinți și și-au propus să o dezvolte și să aducă micul business al familiei la o afacere prosperă și de succes. Este vorba despre frații Moraru din Sipoteni, Călărași, care și-au propus să fie diferiți, inovativi și să își surprindă clienții cu un produs bun, calitativ și sănătos. În pofida mai multor provocări, Ion împreună cu fratele său sunt hotărâți să rămână acasă, în Moldova și să dezvolte afacerea lor cu pui, care în timp, a devenit o mare pasiune.

Am avut ambiția de a mă întoarce în Moldova deoarece tatăl meu s-a ocupat încă din anul 1984 cu creșterea păsărilor, fiind șef de producere și cred că de atunci mi-a și venit această idee de a dezvolta ceva al nostru, personal. Este o afacere foarte riscantă, fiindcă azi, de exemplu, poți să faci câteva sute sau mii de lei, iar mâine să îi pierzi pe toți, și asta se poate întâmpla din cauza lipsei de cunoștințe în acest domeniu, susține Ion Moraru.



Bărbatul povestește că la ferma sa de păsări petrece mai mult timp decât acasă.

Din momentul în care am preluat ferma de la părinți, am început să o renovăm și să o adaptăm standardelor europene cu echipamente și utilaje de ultimă generație, unde hrana, apa, ventilarea, totul este automatizat. Pentru mine, este un hobby, povestește fermierul.

Una dintre cele mai mari provocări ale tinerilor producători, indiferent de domeniul de activitate, se știe că este obținerea primilor bani, investiții pentru a-și dezvolta afacerile. Nu a fost ușor nici pentru Ion Moraru, mai cu seamă, la început, dar treptat, cu răbdare, perseverență și ambiție a reușit.

Prima dată, când am apelat la un credit cu porțiune de grant a fost în anul 2014. A fost foarte greu de accesat acel proiect fiindcă eram la început și nu știam la ce ușă să bat. Cu timpul însă, banca cu care colaborăm a avut încredere în noi și ne-a oferit credite cu porțiuni de grant, subvenții. Fără aceste ajutoare, cu siguranță, ne-ar fi fost foarte greu, deoarece cu banii proprii nu faci nimic.

La ferma fraților Moraru, responsabilitățile sunt repartizate în mod egal. Fiecare are responsabilitățile sale bine stabilite.

Da, conducem împreună ferma, primul an însă am început de unul singur, dar rapid mi-am dat seama că nu reușesc si atunci am decis să investim împreună ca să dezvoltăm o afacere de familie. Fratele se ocupă mai mult de producere, fiind mai mult timp aici, pe loc, îi revine monitorizarea zilnică, se asigură că totul decurge bine. Eu mă ocup mai mult de procurarea furajelor, noi contracte, sunt mai mereu pe drumuri pentru a găsi noi idei și soluții de a dezvolta afacerea noastră.

Chiar de la început, visul lui Mihai a fost să facă ceva diferit, pentru că, în viziunea sa, atunci când pornești la drum cu propria afacere, trebuie să vii cu ceva nou pe piață.

În ultimii doi ani, am început a importa puiul direct din Ungaria. Deoarece acolo au o calitate superioară, comparativ cu piața de la noi, este o genetică pură. În prezent, creștem 5 rase de păsări. Spre exemplu, în această hală avem Redbro și Master Gris, sunt rase de carne și ouă. Am optat pentru calitate atunci când le-am procurat. Mie îmi place să cresc calitate, nu o dată o spun, deoarece noi creștem calitate nu cantitate.

Puii din ferma fraților Moraru ajung să fie comercializați la o lună de zile de viață. Până atunci însă, aceștia trebuie să fie vaccinați, hrăniți corespunzător pentru ca pe mesele consumatorilor să ajungă carne 100% sănătoasă.

Ferma noastră, în prezent, numără 46 de mii de capete de pui. Aceștia au vârsta de 28 de zile. La o lună de zile, îi comercializăm la un preț de 45 lei puiul. În momentul în care ajung la oameni, puii au deja toate vaccinurile necesare, astfel noi garantăm un pui sănătos 100%. Permanent încercăm să colaborăm cu clientul nostru și să ținem o bună legătură, pentru că este și un motto al nostru ” Ne dorim să-i creștem împreună”. Asigurăm condiții moderne de creștere a puilor. Echipamentul corespunde celor mai bune standarde, totul este automatizat, hrana ajunge la pui tot pe cale automatizată. Este nevoie doar de un singur operator ca ferma să poată funcționa. Hrana e compusă din porumb, grâu, flori de soia, premixuri și măcucă de floarea soarelui. Avem clienți fideli, unii și de 17 ani care cumpără doar de la noi puii, oameni din toată Moldova și vă dați seama, cât de mult contează pentru noi aspectul calității.

Pe lângă toate grijile, atenția, implicarea de zi cu zi, o astfel de afacere presupune, în mod evident și unele riscuri. Iar pentru cei care tot își doresc să inițieze o afacere în sectorul avicol, Ion vine cu câteva recomandări, sugestii.

În primul rând, trebuie să știe cum se cresc puii, cât mai multă informație despre pui, ce fel de pui vrea să crească, echipamentul, utilajul de unde să îl procure, microclimatul în hală, de asemenea, este extrem de important, la noi, cum observați, menținem o temperatură constantă.

Ion este recunoscător Federației Naționale a Fermierilor din Moldova pentru suportul de care a beneficiat de fiecare dată când a avut nevoie.

Aflându-mă permanent în căutarea noilor idei, am acceptat din prima această provocare și propunere de a face parte din comunitatea FNFM și mă bucur să fac parte din CA al FNFM. Ne bucurăm de consultanță foarte bună, colegii ne informează la zi cu tot ce este nou în acest domeniu, datorită seminarelor de instruire, cursurilor oferite și prezentate de cei mai buni experți.

Fermierul are mari planuri de viitor, menite să îmbunătățească munca la ferma sa.

Nu trăim cele mai bune vremuri, dar tot timpul trăiesc cu gândul că poate mâine va fi mai bine. Am încredere în mine și în afacerea pe care o conduc împreună cu fratele meu și luptăm ca să rămânem aici, acasă. În prezent, nu furnizăm puii noștri rețelelor de restaurante, doar la populație, pe viitor însă ne dorim să creștem carne pe care să o furnizăm și restaurantelor și rețelelor de magazine, însă în acest caz, vom avea nevoie de bani serioși. Acum, nu știm sigur ce va fi în viitor, deoarece vedem că și echipamentul s-a scumpit cu 30-40% față de anii precedenți și este foarte dificil în aceste condiții să mai construiești o hală nouă. Avem planuri mari de a mări capacitatea de creștere a puișorilor, să facem și un mini abator pentru a putea crește puii și pentru carne. La noi în Moldova 90% sunt crescuți puii de rasă broiler pentru carne, dar noi ne dorim să creștem un pui mai gustos, mai sănătos. Mai mult de atât, ne dorim ca pe parcursul zilei, puii noștri să iasă afară, la aer curat, pentru a crește carne bio, carne care pe piața UE este extrem de solicitată. Părinții ne susțin, însă principalele responsabilități și activități în fermă ne revin nouă, mie și fratelui meu. Acum, cel mai mult îmi doresc să fie pace și să avem sănătate încât să ne ducem toate planurile la bun sfârșit.

Sursa: FNFM.md
loading ...