CAPRA SAANEN – RASĂ PRODUCTIVĂ DE LAPTE. Caracteristici, furajare

21 jun 2023
Capra Saanen este recunoscută în toată Europa ca fiind una dintre cele mai productive rase de lapte, fiind originară tocmai din Elveția. Pe lângă o calitate înaltă a laptelui, exemplarele din rasa Saanen pot ajunge să ofere, la o furajare corespunzătoare, chiar și 10 litri de lapte zilnic.
 
Capra Saanen, descriere
Constituția acestei rase este una zveltă, culoarea lor este, în general, albă. Au cap mic, grațios, cu un gât relativ lung. În general, nu au coarne. Corpul este, de asemenea, bine proporționat și lung. Membrele sunt dezvoltate bine, însă nu sunt foarte puternice. Ugerul este mare, de forma pară, având astfel o capacitate mare de a produce laptele. Mameloanele și ele sunt bine dezvoltate.



Citește și: RASA DE CAPRE BOER

Au o durată de viață foarte bună, mai exact, de circa 15-20 de ani. La maturitate, ajung la 1 an. Laptele caprei Saanen este bine tolerat de organism și este folosit inclusiv la realizarea unor produse cosmetice.
 
Capre Saanen caracteristici: producția de lapte
Producția medie este de circa 6 litri pe zi. Însă, se poate lua și 10 litri de lapte zilnic de la o capră. Potrivit datelor internaționale, Saanen poate da, în medie, circa 700 de litri de lapte pe an. Firește, producția poate urca în funcție de modul de furajare. Grăsimea laptelui este de 3,5 – 4%, relativ mai mică decât cea înregistrată la alte rase de capre.


 
Durata lactației pentru capra Saanen
Pentru a avea animale sănătoase pe termen lung, trebuie să ai grijă la consangvinizare, adică să nu folosești același țap și pentru împerecherile cu produșii săi. Riști mult ca genetica să se denatureze, aspect care influențează următoarele animale, precum și producția de lapte, bineînțeles. Dacă e să vorbim de durata lactației, la caprele din rasa Saanen aceasta este de circa 250 de zile.

Citește și: MURCIANA GRANADINA, RASA DE CAPRE CARE DAU MULT LAPTE
 
Furajele și cum trebuie hrănite caprele
Hrana caprelor Saanen este formată, în primele luni, din lucernă, cât și din mixuri de orz, grâu, ovăz și porumb. La acestea se mai adaugă, din când în când și câteva suplimente de calciu, necesare pentru animalele aflate în primele luni de viață.



Citește și: CUM TRATĂM MAMITA GANGRENOASĂ A OILOR ȘI CAPRELOR

Când sunt adulte, hrana este formată mai mult din porumb, triticale, ovăz, mazăre furajeră și mai puțin din lucernă.

Sursa: Cultivă Profitabil
loading ...