CORIZA INFECȚIOASĂ LA GĂINI. Cum se manifestă boala, tratament

22 sep 2023
Coriza infecţioasă aviară este o boală infectocontagioasă a găinilor, produsă de o bacterie. Boala se manifestă prin simptome respiratorii datorate inflamaţiei mucoaselor capului. Drept consecință a bolii, păsările mor și scade producţia de ouă cu 10-40%.
 

Coriza infecțioasă, ce este?

Sunt sensibile găinile peste vârsta de o lună, celelalte specii de păsări nu fac boala. Sursele de infecţie sunt reprezentate de găinile bolnave şi cele trecute prin boală, care elimină germenul prin secreţii şi excreţii respiratorii. Boala se transmite de la un individ la altul, de obicei, prin intermediul aerosolilor contaminaţi, este posibilă şi infecţia prin apa de băut. De la o fermă la alta boala se transmite prin păsările nou achiziţionate şi păsările sălbatice. În declanşarea bolii un rol important îl au factorii favorizanţi, reprezentaţi de condiţii de zooigienă deficitară şi microclimat necorespunzător.
 

Coriza infecțioasă, simptome

Boala debutează cu stare de abatere, catar seros sau mucupurulent, reducerea consumului de furaj, scăderea procentului de ouat. Boala se extinde într-o săptămână la aproape tot efectivul. Datorită inflamţiei mucoaselor capului apare jetaj seros sau seromucos Însoţit de catar oculo-nazal. Din cauza acestuia, pasărea scutură frecvent capul pentru degajarea căilor respiratorii anterioare, făcând un zgomot caracteristic, respiraţia fiind de tip bucal. În sinusurile infraorbitare se acumulează secreţii care deformează capul, dând aspect de cap de bufniţă, poate să apară şi edemul capului. Dacă sunt deficienţe majore de microclimat pot survenii complicaţii care agravează evoluţia bolii.
 

Coriza infecțioasă, pofilaxia şi combaterea

Profilaxia se realizează prin măsuri generale care vizează: neintroducerea bolii în fermă, achiziţionarea de păsări să se facă din ferme indemne, respectând principiul „totul plin, totul gol”, se vor lua măsuri pentru ca păsările sălbatice să nu aibă acces în halele de găini.
 
Dacă boala a apărut se vor corecta condiţiile de hală şi se va face tratament curativo-profilactic la întregul lot, cu antibiotice în apa de băut sau în furaje. Terapia antimicobiană va fi instituită pe durata a 5-7 zile.
 
Sursa: Vet.md 
loading ...