CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE CER SUBVENȚII MAJORATE. Ce a discutat ministrul Gherciu cu fermierii din zootehnie

07 dec 2021

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a discutat azi, în cadrul Orei Ministrului, cu fermierii din domeniul zootehnic. Potrivit oficialului, situația din acest sector este, la moment, cea mai critică. Gherciu a menționat că suntem aprovizionați suficient doar cu câteva produse alimentare de origine animalieră, și anume: ouă, carnea de porc (în proporție de 95%), carne de oaie.
 
În același timp, se înregistrează o lipsă acută când vine vorba despre aprovizionarea cu carnea de bovine, cu lapte – și aici ministrul a subliniat că ar fi nevoie de cca 700 mii tone de lapte și că o bună parte este de import. Unt avem în proporție de 58% din volumul total, brânză și cașcaval – 39%.
 
„Avem spațiu suficient pentru a acționa, MAIA va depune eforturi pentru ca acest sector să fie dezvoltat și să fie operate investiții. Regulamentul la care se lucrează prevede ca subvenționarea să includă modernizarea fermelor zootehnice și achiziționarea animalelor de prăsilă, de rase mai rentabile. Știm că subvențiile pentru acțiunile menționate sunt oferite post-investițional și vom căuta finanțatori care să aloce sumele necesare la etapa inițială”, a menționat ministrul.
 
Întrebat să comenteze prețul la lapte și starea de lucruri din acest sector, dl Gherciu a spus că a avut anterior discuții cu producătorii și procesatorii de produse lactate.
 
„Noi credem că soluția constă în asocierea micilor producători, astfel ca ei să poată procesa singuri materia primă și să beneficieze de valoarea adăugată”
, a sugerat dl Gherciu.
 
Viorel Prisăcari este un fermier din raionul Sângerei care crește caprine. În intervenția sa către dl ministru, antreprenorul a menționat două probleme importante. Prima e că și crescătorii de caprine și ovine ar trebui să beneficieze de subvenții majorate per cap de animal, la fel ca și crescătorii de bovine. În replică, oficialul de la MAIA a răspuns că:  „situația la crescătorii de bovine este cea mai critică, tocmai de aceea s-a venit cu o sumă majorată – 7 mii lei per cap de animal. Subvenția va fi păstrată și pentru anul viitor, în 2023 urmând a fi diminuată. Nici în UE nu se achită subvenții pentru bovine în asemenea proporții. În cazul crescătorilor de ovine și caprine lucrurile stau mult mai bine.”
 
Fermierul Viorel Prisăcari propune un experiment
 
„La abordarea problemei de acordarea subvenției per cap ovine/caprine de 500 lei și la bovine pentru lapte de 7000 lei anual, dl ministru a răspuns că s-a luat asemenea decizie deoarece sectorul bovine este dezastruos. Vreau să menționez, că potrivit formulei de reconversie, întreținerea unei vaci echivalează cu întreținerea a 5-6 oi/ capre. Deci, în mod normal, alocația pentru oi/capre ar urma să fie între 1 000-1 200 lei. Argumentul precum că în sectorul ovine/caprine situația este mai bună îl consider nejustificat. Aceiași situație dezastruoasă este în ambele domenii, iar numărul de animale din țară scade de la o zi la alta și cred că în timpul apropiat nu se va stopa acest proces. Dacă s-ar face un experiment, ca la trei fermieri începători să li se dea câte o fermă modernă gratuit, dotată cu toate cele necesare de la A la Z fără contribuție proprie, sunt sigur că maximum în cinci ani oricum toți vor abandona această afacere, deoarece antreprenorul din zootehnie este sclavul afacerii, fără zi de odihnă, siguranță etc. Asemenea afacere este mai mult un hobi decât profit”, a comentat ulterior fermierul.
 
Cea de-a doua problemă adusă în discuție de Viorel Prisăcari s-a referit la pachetul de documente solicitat într-un caz sau altul, inclusiv de către rețelele de supermarketuri pentru a accepta marfa.
 
 „Unele acte sunt inutile și datează de pe timpul URSS. Nu poate un singur om să fie și cioban, și jurist, și contabil, iar birocrația crează foarte multe impedimente”, a spus fermierul.
 
Dl Gherciu a reiterat că siguranța alimentelor este primordială, motiv din care și se solicită atâtea acte.
 
„Vom revizui această listă, dar o să vă rog să ne enumerați care acte sunt exagerate și depășite, pentru a fi excluse”
, a răspuns ministrul.
 
AGROMEDIA precizează că Ora Ministrului va fi organizată în fiecare lună.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CRESCĂTORII DE ANIMALE: Dacă ajungi să cumperi furaje iarna, mai bine vinde ferma!

20 jan 2022

UN NOU PERICOL PENTRU FERMELE DE PORCI: Ce bacterie au descoperit cercetătorii din Franța

18 jan 2022

PRODUCĂTORII DE LAPTE: De pe urma conflictului dintre noi și procesatori câștigul merge în buzunarul rețelelor de comercializare

16 dec 2021

CRESTEREA PORCILOR MANGALITA: avantaje și particularități

12 nov 2021

SERGIU MOVILĂ: „AVEM ÎN JUR DE 500 DE OI, de vreo doi ani ne-am oprit la această cifră. Nu avem brațe de muncă pentru a crește numărul lor”

03 nov 2021

CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE CER SUBVENȚII MAJORATE. Ce a discutat ministrul Gherciu cu fermierii din zootehnie

CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE CER SUBVENȚII MAJORATE

Ce a discutat ministrul Gherciu cu fermierii din zootehnie

CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE CER SUBVENȚII MAJORATE. Ce a discutat ministrul Gherciu cu fermierii din zootehnie

loading ...