CUM SĂ AI MIEI SĂNĂTOȘI: Sfaturi pentru perioada de gestație la oi

13 dec 2024
În timpul perioadei de gestație la oi, este important să se ia o serie de măsuri menite să protejeze oaia de un eventual avort, să o ajute și pregătească pentru fătare, dar și pentru a avea, ulterior, miei sănătoși.
 
Gestația la oi durează cinci luni, așadar în jur de 150 de zile. Cu ceva timp înainte de fătare, oile gestante se tund pe coadă și în jurul acesteia și în jurul ugerului pentru a asigura igiena suptului și a mulsului. Acest procedeu trebuie realizat cu grijă pentru a evita eventualele loviri ale animalului ce pot provoca avort.
 
Pentru fătare trebuie pregătit un adăpost curat, igienizat, cu schimbarea zilnică a așternutului. Zone separate vor fi pregătite și pentru oi gestante și oi cu miei.

Citește și: ALIMENTAŢIA OILOR ÎN GESTAŢIE. Conținutul rației, sfaturi utile
 
Zona destinată fătării va dispune de boxe individuale de 1,20 m / 0,6 – 0,8 m, temperatura fiind de 18 – 20 °C. Condițiile optime pentru oile care așteaptă fătarea prevăd, de asemenea, un coeficient de luminozitate de 1:12 – 1:15, umiditate de 65 – 70% și ventilare naturală.
 

Alimentație

În prima luna de gestație, avorturile sunt destul de frecvente, așadar se impune luarea de măsuri pentru evitarea lor și o atenție mărită trebuie acordată condiției animalului.
 
Hrănirea, în perioada gestației, este foarte importantă. În această etapă, schema de hrănire coincide cu cea din perioada de montă, însă în luna 2 și 3 de gestație se scade nivelul de furajare cu cca 30%, iar în lunile 4 și 5 animalele gestante sunt atent supravegheate și monitorizate. Astfel, furajele trebuie să fie de cea mai bună calitate, nemucegăite, iar apa servită să nu fie prea rece. 

Citiți și: CUM PREVENIM AVORTURILE LA OI. Cauze, recomandări
 

Boli riscante

În ultima perioadă de gestație, se va evita înghesuiala ori posibilele loviri la care poate fi supus animalul; în general orice acțiune sau activitate care poate deveni riscantă pentru oaie și care ii poate provoca avort.
 
Avortul campylobacterian sau Campylobacterioza ovină este o boală infecțioasă ce poate provoca avorturi în ultima perioadă de gestație ( în ultimele 8 săptămâni ) și afectează 10 – 20% din oi.
 
Însă nu doar avortul presupune riscuri în perioada de gestație. Toxicomia de gestație sau boala mieilor gemeni se manifestă cu câteva săptămâni înainte de fătare și este o tulburare a metabolismului glucidic provocată de factori stresanți, precum frigul sau transportul, dar și de vârstă oii sau alimentație.
 
Paraplegia antepartum apare în a doua parte a gestației. Este o afecțiune mai frecventă la capre, dar afectează și oile, prin aceea că nu se pot ridica de la sol.
 
Sursa: superfarmland.com
loading ...