Cântărirea oferă informații prețioase pentru toate fermele de oi (rase de lapte, rase de carne sau mixte), ce pot ajuta la îmbunătăţirea managementului nutriţiei şi al acţiunilor sanitar-veterinare, precum şi pentru programele de ameliorare şi selecţie ale fermei, scrie Revista Ferma.
La noi în ţară, în fermele de ovine, această practică este mai puţin răspândită şi, de cele mai multe ori, greutatea oilor se apreciază doar la vânzarea acestora.
Monitorizarea stării de sănătate a oilor
Cântărirea individuală a animalelor oferă o perspectivă asupra condiţiei corporale şi a stării de sănătate a întregului efectiv, dar şi pentru fiecare animal în parte. Spre exemplu, atunci când sunt executate acţiuni de deparazitare, cunoașterea greutății animalului ajută la dozarea cu precizie a tratamentului. „Cântărirea la ochi”, la fel ca şi tratarea uniformă a oilor dintr-un efectiv prin aprecierea unei greutăţi medii/animal, poate conduce la subdozare sau supradozare, respectiv la aplicarea unei doze insuficiente sau mai mari decât este necesar. În aceste cazuri, tratamentul nu funcționează corespunzător şi nu va avea efectul dorit. În plus, supradozarea ar putea cauza probleme cu acumularea şi dezvoltarea unei rezistențe la produsele respective, dar şi cheltuieli suplimentare, nejustificate.
Mieii urmează modele specifice de creștere în greutate. Urmărind evoluţia greutăţii loturilor şi a fiecărui animal, pot fi identificate devreme potențiale probleme de sănătate sau deficiențe nutriționale. Detectarea precoce a problemelor de creştere în greutate, precum încetinirea ritmului de acumulare a sporului zilnic, permite intervenția în timp util şi adaptarea programului nutriţional, fie prin modificarea raţiei furajere pentru fiecare lot în parte, fie prin refacerea loturilor, respectiv regruparea animalelor pentru asigurarea bunăstării generale a efectivului.
Furajarea diferenţiată în funcţie de greutate
După vârsta de opt săptămâni, chiar dacă mieii sunt încă alăptaţi, consumul suplimentar de furaje creşte, iar cântărirea animalelor corelată cu volumul/cantitatea de furaje consumate ajută la stabilirea eficienţei utilizării furajelor şi îmbunătăţirea raţiei furajere, a nutriţiei. Cântărirea periodică permite tratarea selectivă doar a animalelor care corespund obiectivelor de creștere în greutate, lotizarea efectivului şi furajarea diferenţiată în funcţie de categoria de greutate. Ajustarea rației pe baza creșterii în greutate ajută la prevenirea subnutriției sau a supraalimentării, care pot avea consecințe pe termen lung asupra sănătății și productivității efectivului.
Selecţia şi managementul efectivului prin cântărirea oilor
Măsurarea și înregistrarea cu precizie a greutății mieilor joacă un rol vital în monitorizarea performanței efectivului. Colectarea datelor privind greutatea mieilor permite urmărirea diferențelor dintre performanţa genetică a diferitelor linii, rase sau hibrizi şi vă ajută să luați decizii informate de management. Aprecierea vizuală a condiţiei corporale a mieilor/oilor, precum şi controlul în punctele de maniament, ne dau informaţii generale, dar nu precise privind greutatea animalelor. Înregistrarea cât mai timpurie, chiar de la naştere, a greutății mieilor ajută la înregistrarea performanței oilor mame și a performanței individuale a mielului. Astfel, cântărirea la naştere, urmată de cântărirea la 4 săptămâni, permite evaluarea sporului mediu zilnic de creştere, dar şi a producţiei de lapte a mamelor.
Cât de des ar trebui cântărite oile?
Pentru a utiliza datele privind greutatea animalelor ca instrument de management al sănătăţii animalelor, oile trebuie cântărite la fiecare trei săptămâni, deoarece ciclul de viață al viermilor parazitari este de 21 de zile. Cu cât cântărirea animalelor se face mai des, cu atât procesul va deveni mai uşor, deoarece oile se obişnuiesc cu aceste manevre, iar stresul nu le va afecta semnificativ. Depinde doar de cât de bun şi uşor de utilizat este sistemul de manipulare şi cântărire. Beneficii ale cântăririi regulate a mieilor Cântărirea mieilor, în special, ajută la determinarea dozei adecvate de medicamente în funcție de greutate, asigurând eficacitatea optimă a tratamentului. Cântărirea precisă a mieilor facilitează luarea deciziilor în cunoștință de cauză atunci când vine vorba de selectarea/alegerea mieilor pentru reproducere sau comercializare. De asemenea, ajută la identificarea potențialilor candidați în scopuri de reproducere, permițând îmbunătățirea performanţelor genetice. Cântărirea mieilor poate părea o sarcină de rutină, dar importanța acestei activităţi nu trebuie neglijată. Investind timp și efort în cântărirea precisă a mieilor, puteți asigura sănătatea, productivitatea și rentabilitatea turmei.