DE CE ÎȘI MĂNÂNCĂ GĂINILE OUĂLE? Cum prevenim acest lucru

11 aug 2023
Majoritatea crescătorilor de păsări s-au confruntat, măcar o dată, cu problema găinilor sau chiar a puilor care mănâncă ouă.

Există mai multe cauze care pot conduce la acest comportament, de aceea este bine să sesizăm cât mai timpuriu problema.
 

De ce mănâncă găinile ouă?

Dezechilibrul în alimentație: Deficitul de calciu sau de alte substanțe sau minerale necesare găinilor poate determina păsările să își mănânce propriile ouă, pentru a-și asigura necesitățile nutriționale.

Cantitate mică de furaje: Nu doar calitatea furajului este importantă, ci și cantitatea lui. Păsările trebuie să beneficieze de hrană atât cât au nevoie, în funcție de rase.

Din accident: Se poate întâmpla ca găinile sau puii să spargă accidental coaja oului și astfel să aibă acces la substanța din interior.

Spațiu insuficient: Păsările care sunt nevoite să stea în spații supraaglomerate pot dezvolta acest comportament nociv. Se recomandă ca puii să aibă cel puțin 2-3 metri pătrați.

Plictiseala: Chiar dacă poate părea ușor amuzant, lipsa de activitate face ca găinile să aibă și curiozitatea de a sparge ouăle. În acest caz, e bine să le mai lăsați să se miște în iarbă, să ciugulească.

Găina se poate obișnui cu acel gust și, dacă prima dată a fost un accident, ea va învăța practic că poate sparge și alte ouă.

Soluții pentru a schimba comportamentul găinilor
  1. Asigurați-vă că în rația păsărilor există o cantitate suficientă de proteină. Necesarul de proteine din furaje pentru păsările ouătoare este de 15-16%. Dacă e necesar să suplimentați acest lucru, în furaj, o puteți face cu srot de soia sau cu floarea-soarelui.
  2. Verificați ca păsările să aibă suficient furaj. Pentru o găină ouătoare este necesar zilnic între 130 – 165 grame de furaj combinat, în funcție de rasă.
  3. Vaccinați păsările împotriva bolilor. De exemplu, un ou cu o coajă foarte moale (care inevitabil s-a spart) poate ascunde de fapt o boală a găinii.
  4. Suficient calciu pentru a depune ouă cu coaja tare. Se poate administrara suplimentar calciu cu făină de calcar sau alte produse care întăresc coaja de ou.
  5. Nu lăsați ouăle sparte sau murdare în cuibar. Dacă găsiți un ou spart în cuibar, curățați repede locul, eliminați urmele de coajă de ou.
  6. Eliminați factorii de stres. Organizați suficiente cuibare pentru ouat. Acestea trebuie să fie ferite de lumină puternică și să conțină așternut moale.
  7. Construirea sau achiziționarea unor cuibare înclinate este o altă soluție pentru problema găinilor ce mănâncă ouăle. Ouăle vor aluneca încet și nu vor rămâne la vedere. Vor ajunge într-o plasă specială, de unde vor fi culese de fermier. Totuși, este bine să nu lăsați să se adune prea multe ouă în cuibar.
  8. ”Ochelari pentru păsări”, aceste dispozitive se fixează pe cioc și au ca scop tocmai evitarea canibalismului.
  9. Unii crescători apelează și la așa-numitele „ouă-momeală”. Un ou se umple, cu o seringă, cu muștar. Găina nu va suporta acest lucru.
Sursa: Cultivă Profitabil
loading ...