Irina Chirilova este fermiera originară din satul Hîrtop, raionul Cimișlia, care a reușit să-și vadă visul împlinit acasă. Plecată o perioadă peste hotare, în căutarea unei vieți mai bune, Irina a înțeles că vrea să revină cât de curând și să se dezvolte aici, alături de familia ei.
Depărtarea, cât și dorul de familie și casă, au ținut-o conectată de realitatea din Moldova. Totuși, fiecare zi de muncă era o provocare pentru ea și soțul ei, de aceea și-au pus un scop: acela de a se întoarce la baștină și de a lansa o afacere a lor.
Anul 2020 a dat startul misiunii, odată cu cumpărarea primei vaci. Animalul acoperea doar necesitățile familiei, însă, cu răbdare, au reușit să creeze o fermă proprie, care la moment, numără 60 de capete.
„Ideea de a ne construi o fermă a fost a mea și a soțului. De mult timp ne gândeam să facem ceva în Moldova. Ne doream să muncim pentru noi, dar nu pentru altcineva. În Israel am fost plecați și eu și soțul. Soțul a stat 5 ani, iar eu 3 ani și jumătate”, spune fermiera.
Ferma a fost construită din ”talpă” pe cei 20 ari procurați
Propria afacere înseamnă multă responsabilitate și muncă zilnică. Dar așa cum sunt îndrăgostiți de activitatea pe care o au, nu recunosc termenul de ”oboseală”. Și pentru că cele patru mâini nu le sunt de ajuns pentru a avea grijă de atâtea animale, au decis să angajeze doi oameni care să îi ajute.
Banii adunați peste hotare i-au investit în terenul de 20 de ari pe care au construit din temelie ferma. Abia în vara acestui an au reușit să ducă la bun sfârșit lucrările. Pentru a procura animalele, au fost nevoiți să ia un împrumut de la bancă. Totul au făcut de unii singuri, fără ajutorul nimănui.
Tânăra familie este plină de optimism, energie și credință că viitorul va fi unul favorabil. Deși este realistă și conștientizează că începuturile niciodată nu sunt simple.
Încrezătoare, antreprenoarea spune că: „Ne dorim să ne dezvoltăm, nu ne oprim aici, am investit bani, trebuie să muncim. Nu îmi pare rău de ceea ce am făcut până acum. Niciodată nu regret deciziile pe care le iau. Ce număr exact de bovine ne dorim să avem? Încă nu știm, încăperea are capacitatea de 80 de capete. Dar vedem!”
1 tonă de lapte colectat zilnic pe timp de vară
De la început au întâmpinat o mulțime de probleme birocratice, care a îngreunat procesul de obținere a documentelor necesare. Când au ajuns la un număr de 20 de animale, familia a semnat un contract cu o fabrică de procesare a laptelui. Laptele este colectat peste o zi. Pe timp de vară reușeau să adune o tonă de lapte, în sezonul rece, volumul scade până la 500 de litri.
„Am avut multe piedici de la cei in jur, chiar și la procurarea bovinelor. Însă noi nu ne-am descurajat, dar ne-am ambiționat și am mers peste toate greutățile. Scopul nostru a fost mult mai important decât dificultățile, ne doream să avem propria fermă și am reușit să o construim” .
A ales să locuiască în sat pentru că mereu i-a plăcut viața din mediul rural, mai ales că doar aici este înconjurată de familie și prieteni. Și chiar dacă sunt de puțin timp în business-ul agricol, Irina a înțeles că entuziasmul și pasiunea pentru ceea ce faci, te poate propulsa înainte.
„Dacă iubești ceea ce faci, mergi înainte foarte bine și ușor. Nu văd nimic greu, cine vrea să facă, o să muncească și o să aibă rezultate. Dimineața, când mă trezesc, gândul meu e la fermă. Trebuie să mă duc să văd ce e acolo. Dacă vrei să faci o afacere, nu trebuie să asculți ce zice lumea. Mergi mai departe, indiferent de situație, trebuie să ai dorință”, adaugă Irina.
Irina este convinsă că femeile care știu foarte bine ce vor, își pot construi calea, indiferent de unde s-ar afla – la oraș sau la sat.
Sursa: agrofarm.md