DOUĂ MII DE PORCI, SACRIFICAŢI DUPĂ DEPISTAREA FOCARULUI DE PESTĂ PORCINĂ DIN ROŞCANI

19 mar 2025
Două mii de porci au fost sacrificaţi în procesul de lichidare a focarului de pestă porcină din Roşcani, Anenii Noi Continuă procesul de lichidare a focarului de pestă porcină africană (PPA) de la ferma de suine din localitatea Roșcani, raionul Anenii Noi, iar conform informaţiilor verificate în această dimineaţă, aici au fost sacrificaţi două mii de porci. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în conferinţa de presă după şedinţa de astăzi a Guvernului, scrie Studio L.
 
Vodă a precizat că deciziile sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, care a aprobat o serie de măsuri pentru eradicarea rapidă a focarului de PPA, precum și pentru a preveni difuzarea bolii în afara acestuia. Sursa citată a cerut proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.
 
De asemenea, se solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate. Tot în acest context, solicităm cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc, din locuri neautorizate, a menţionat Daniel Vodă.
 
La 16 martie 2025, prin testări de laborator, a fost confirmată prezența virusului PPA în probele recoltate de la porci domestici, dintr-o ferma comercială de porcine de mari dimensiuni, amplasată în extravilanul localității Roșcani, raionul Anenii Noi. În dimineața zile de 17 martie 2025, a fost convocată în regim de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, care a aprobat o serie de măsuri pentru eradicarea rapidă a focarului de PPA, precum și pentru a preveni difuzarea bolii în afara acestuia.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de Pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova. ANSA solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.
 
loading ...