Peste 20 de reprezentanți ai clusterului zootehnic din raioanele Cimișlia și Basarabeasca, susținut de Elveția și PNUD, au efectuat o vizită de studiu la ferma de ovine din satul Zorile, raionul Orhei.
Parte a acestei întâlniri, am discutat și validat problemele cu care se confruntă în prezent antreprenorii din domeniul zootehnic: calitatea apei, transportul animalelor de peste hotare, tehnologiile folosite pentru mulsul ovinelor și a caprinelor, precum și ducerea evidenței animalelor, care nu în toate cazurile este făcută corect.
Următorul pas este să identificăm soluții viabile folosite peste hotare pentru a le testa în întreprinderile zootehnice beneficiare ale proiectului, explică Traian Chivriga, consultant pe digitalizare, PNUD Moldova.
Microregiunea Cimișlia-Basarabeasca este una din cele trei clustere beneficiare care vor primi granturi în valoare de câte 400.000 de dolari pentru a stimula creșterea economică locală în următorii doi ani. Fondurile sunt oferite prin intermediul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, finanțat de Elveția și implementat de PNUD.
Asemenea discuții generează multe dezbateri între participanți, dar anume astfel se află problemele cu care se confruntă tot sectorul, și tot la asemenea întâlniri se găsesc și soluții, în comun. Trebuie să adoptăm cât mai rapid tehnologiile noi; eu demult le aștept să ajungă și la noi, nu mai merge abordarea ‘așa făcea bunelul și tata, așa fac și eu’. Acum sunt alte timpuri și alte soluții și trebuie să ținem pasul, spune Andrei Țurcanu, proprietar de fermă de ovine în satul Zorile, raionul Orhei.
Din 2019, familia noastră gestionează o fermă de caprine. Discuția de astăzi a fost utilă pentru noi, căci avem nevoie să ducem evidența mai clară și exactă a animalelor și a situației lor. Atunci când se mai pierd, un mecanism de monitorizare ar permite să le găsim mai repede, crede Igor Obadă, proprietar de fermă de caprine în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca.
Am văzut multe elemente noi la ferma pe care am vizitat-o aici. Sistemul de aprovizionare cu apă a oilor este foarte eficient. Tot aici, discutând cu colegii, mi-am dat seama că uneori delegăm prea multe sarcini ciobanilor și poate că ar fi mai bine ca munca lor să cuprindă doar păscutul oilor, fără alte sarcini, altfel e foarte obositor și puțini rezistă pe termen lung, spune Maria Garaba, proprietară de fermă de caprine în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca.