FERMA DIN ROȘCANI VIZITATĂ DE ÎNALȚII DEMNITARI DE STAT. S-au plâns localnicii deranjați de mirosul neplăcut

09 sep 2021
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță despre vizita de lucru a ministrului Viorel Gherciu și a dnei ministă a Mediului, Iuliana Cantragiu, la ferma de porci din satul Roșcani, raionul Anenii Noi. Aceasta a avut loc la solicitarea premierului Natalia Gavriliță.  Motivul? Nemulțumirea autorităților locale și a cetățenilor din localitate față de mirosul neplăcut de la fermă.
 
Întrevederea miniștrilor cu autoritățile locale a avut drept scop de a aduce în discuție și a clarifica situația, precum și de a identifica, în comun, cea mai optimă soluție. În acest sens au fost solicitate  agentului economic informații detaliate despre documentele constatatoare, autorizații, depozitele de dejecții animaliere; tehnicile de filtrare a aerului în fermă; metodele de transfer a dejecțiilor; modalitatea de depozitare; tehnologiile utilizate pentru reducerea emisiilor, rezultatele analizelor de sol, apă și aer, efectuate periodic.
 
În timpul discuțiilor, Viorel Gherciu a menționat despre suportul constant în dezvoltarea durabilă a sectorului zootehnic. „Vom promova și vom susține sectorul zootehnic și ne propunem să atragem mai mulți investitori. În același timp este important să promovăm tehnologii durabile care să asigure protecția mediului”, a declarat șeful  de la MAIA.
 
Localnicii deranjați de mirosul neplăcut
 
În context, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a solicitat fermierului informații privind modul și condițiile de depozitare a dejecțiilor animaliere, precum și transportarea și aplicarea acestora ca și nutrienți pentru sol.
 
„Depozitele de dejecții reprezintă potențiale surse de emisii în aer de amoniac și miros insuportabil și prezintă un risc sporit de poluare a apelor. Este adevărat că aplicate pe terenuri dejecțiile îmbogățesc solul cu azot și fosfor, însă există riscul ca acești compuși să pătrundă în apele freatice de suprafață, fapt ce poate duce la contaminarea surselor de apă potabilă. Pe de altă parte, modul de depozitare și aplicare a acestor dejecții ca și nutrienți pentru sol, creează disconfort localnicilor din cauza mirosului. Pentru a evalua impactul asupra mediului, este important să cunoaștem tehnicile de filtrare a aerului, metodele de transfer a dejecțiilor, modalitatea de depozitare, tehnologiile utilizate pentru reducerea emisiilor. În acest sens, solicităm să fie efectuate analize de sol, apă și aer din diferite locuri, pentru a observa dacă sunt conforme și a înțelege care este sursa mirosului insuportabil. Ne propunem să identificăm și să abordăm soluția care să rezolve conflictul”, a precizat, în cadrul vizitei, ministrul Mediului.
 
În cadrul întrevederii miniștrilor cu fermierul au participat și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și și primarul localității Roșcana.
 
Amintim că astăzi, 9 septembrie 2021, a avut loc semnarea documentului de proiect „Suport pentru fermierii mici, în particular din sectorul zootehnic”. Asistența financiară în valoare de 265 mii dolari americani este oferită de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite prin intermediul Programului de cooperare tehnică al FAO și urmează a fi implementat în perioada 2021-2023.
 
 
Top știri

CREȘTEREA OVINELOR ȘI CAPRINELOR: Sfaturi și practici în dezvoltarea sectorului pentru fermierii de la Cantemir

26 oct 2021

DESPRE FERMA DE VACI A FAMILIEI CHIRILOV. Afacere inițiată pe timp de pandemie

18 oct 2021

AU CRESCUT EXPORTURILE ȘI VÂNZĂRILE CĂRNII DE VITĂ. Ce cantitate a comercializat țara vecină și care-i situația în R. Moldova

04 oct 2021

RANI A FOST DECLARATĂ POSTUM CEA MAI MICĂ VACĂ DIN LUME. Ce înălțime și ce greutate avea pitica din Guinness Records

29 sep 2021

BANI DE LA FAO PENTRU FERMIERII MICI DIN SECTORUL ZOOTEHNIC: 265 mii dolari pentru perioada 2021-2023

09 sep 2021
Din aceiași categorie

APELUL DISPERAT AL PRODUCĂTORILOR DE LACTATE: “În câteva luni, sectorul are toate șansele să fie distrus, iar pentru a-l restabili ai nevoie de mulți ani”

10 jul 2020

Impuși de situație, crescătorii de porci își construiesc PROPRIILE ABATOARE. Ce spun fermierii și ce afirmă ANSA? Detalii, mai jos

18 nov 2020

PRODUCĂTORII DIN DOMENIUL ZOOTEHNIEI SUNT LA LIMITA DISPERĂRII. Au nevoie de susținere ca să nu falimenteze

07 oct 2020

LAPTELE AR PUTEA SĂ FIE MAI SCUMP. IATĂ MOTIVUL INVOCAT DE CRESCĂTORII DE VACI

01 mai 2020

POVESTEA FERMEI DE MISTREȚI DIN ANENII NOI. Adrian Verlan are o afacere mai puțin obișnuită pentru noi

13 jul 2021

FERMA DIN ROȘCANI VIZITATĂ DE ÎNALȚII DEMNITARI DE STAT. S-au plâns localnicii deranjați de mirosul neplăcut

FERMA DIN ROȘCANI VIZITATĂ DE ÎNALȚII DEMNITARI DE STAT

S-au plâns localnicii deranjați de mirosul neplăcut

FERMA DIN ROȘCANI VIZITATĂ DE ÎNALȚII DEMNITARI DE STAT. S-au plâns localnicii deranjați de mirosul neplăcut

loading ...