FERMA DIN ROȘCANI VIZITATĂ DE ÎNALȚII DEMNITARI DE STAT. S-au plâns localnicii deranjați de mirosul neplăcut

09 sep 2021
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță despre vizita de lucru a ministrului Viorel Gherciu și a dnei ministă a Mediului, Iuliana Cantragiu, la ferma de porci din satul Roșcani, raionul Anenii Noi. Aceasta a avut loc la solicitarea premierului Natalia Gavriliță.  Motivul? Nemulțumirea autorităților locale și a cetățenilor din localitate față de mirosul neplăcut de la fermă.
 
Întrevederea miniștrilor cu autoritățile locale a avut drept scop de a aduce în discuție și a clarifica situația, precum și de a identifica, în comun, cea mai optimă soluție. În acest sens au fost solicitate  agentului economic informații detaliate despre documentele constatatoare, autorizații, depozitele de dejecții animaliere; tehnicile de filtrare a aerului în fermă; metodele de transfer a dejecțiilor; modalitatea de depozitare; tehnologiile utilizate pentru reducerea emisiilor, rezultatele analizelor de sol, apă și aer, efectuate periodic.
 
În timpul discuțiilor, Viorel Gherciu a menționat despre suportul constant în dezvoltarea durabilă a sectorului zootehnic. „Vom promova și vom susține sectorul zootehnic și ne propunem să atragem mai mulți investitori. În același timp este important să promovăm tehnologii durabile care să asigure protecția mediului”, a declarat șeful  de la MAIA.
 
Localnicii deranjați de mirosul neplăcut
 
În context, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a solicitat fermierului informații privind modul și condițiile de depozitare a dejecțiilor animaliere, precum și transportarea și aplicarea acestora ca și nutrienți pentru sol.
 
„Depozitele de dejecții reprezintă potențiale surse de emisii în aer de amoniac și miros insuportabil și prezintă un risc sporit de poluare a apelor. Este adevărat că aplicate pe terenuri dejecțiile îmbogățesc solul cu azot și fosfor, însă există riscul ca acești compuși să pătrundă în apele freatice de suprafață, fapt ce poate duce la contaminarea surselor de apă potabilă. Pe de altă parte, modul de depozitare și aplicare a acestor dejecții ca și nutrienți pentru sol, creează disconfort localnicilor din cauza mirosului. Pentru a evalua impactul asupra mediului, este important să cunoaștem tehnicile de filtrare a aerului, metodele de transfer a dejecțiilor, modalitatea de depozitare, tehnologiile utilizate pentru reducerea emisiilor. În acest sens, solicităm să fie efectuate analize de sol, apă și aer din diferite locuri, pentru a observa dacă sunt conforme și a înțelege care este sursa mirosului insuportabil. Ne propunem să identificăm și să abordăm soluția care să rezolve conflictul”, a precizat, în cadrul vizitei, ministrul Mediului.
 
În cadrul întrevederii miniștrilor cu fermierul au participat și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și și primarul localității Roșcana.
 
Amintim că astăzi, 9 septembrie 2021, a avut loc semnarea documentului de proiect „Suport pentru fermierii mici, în particular din sectorul zootehnic”. Asistența financiară în valoare de 265 mii dolari americani este oferită de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite prin intermediul Programului de cooperare tehnică al FAO și urmează a fi implementat în perioada 2021-2023.
 
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

DE CE OLOGESC PĂSĂRILE? Cauze și remedii

23 mai 2022

NUMĂRUL FERMELOR ZOOTEHNICE VA CREȘTE CU 50%. Acesta este scopul unui proiect de lege votat azi în Parlament

19 mai 2022

DEPUTAȚII AU VOTAT MODIFICAREA LEGII CU PRIVIRE LA MEDICAMENTELE DE UZ VETERINAR

18 mai 2022

CAZ CONFIRMAT DE GRIPĂ AVIARĂ LA UNGHENI. Locuitorii din zonă, îndemnați să țină păsările închise

16 mai 2022

UN PUI DE CERB A VENIT DUPĂ AJUTOR LA POLIȚIA DE FRONTIERĂ

09 mai 2022

FERMA DIN ROȘCANI VIZITATĂ DE ÎNALȚII DEMNITARI DE STAT. S-au plâns localnicii deranjați de mirosul neplăcut

FERMA DIN ROȘCANI VIZITATĂ DE ÎNALȚII DEMNITARI DE STAT

S-au plâns localnicii deranjați de mirosul neplăcut

FERMA DIN ROȘCANI VIZITATĂ DE ÎNALȚII DEMNITARI DE STAT. S-au plâns localnicii deranjați de mirosul neplăcut

loading ...