LAPTELE AR PUTEA SĂ FIE MAI SCUMP. IATĂ MOTIVUL INVOCAT DE CRESCĂTORII DE VACI

01 mai 2020
O problemă nu vine niciodată singură. De asta s-au convins și crescătorii de vaci. Criza provocată de COVID-19 a adus cu ea și scumpirea furajelor. Deocamdată, procesatorii nu au majorat prețul laptelui, dar nu este exclus că, în curând, și pe rafturile magazinelor vom vedea laptele mai scump.

Ludmila Catlabuga din satul Visoca, raionul Soroca deține o fermă cu 130 de vaci, dintre care 76 sunt mulgătoare. Animalele sunt crescute după o tehnologie care nu prevede pășunatul. Asta presupune că bovinele sunt ținute doar în fermă și trebuie hrănite cu furaje de calitate. Antreprenoarea nu face economii în acest sens și investește doar ca laptele să fie cel mai bun. Acum, însă, s-a pomenit într-o situație destul de complicată. Prețul furajelor a crescut, iar unele deși sunt mai scumpe, nici nu se găsesc în vânzare.

"Și seceta și pandemia ne-a afectat, ce ține de problemele financiar economice avem suficiente. Aprovizionarea cu furaje rămâne a fi problema de bază, prețul s-a majorat aproape dublu. În regimul de hrană a bovinelor este inclus și șrotul de soia ce oferă un echilibru al tuturor aminoacizilor esențiali necesari. Prețul cu care îl procuram era de 7 lei, acum a ajuns și la 10 lei. Furajele moldovenești au un preț mare ce să mai zicem de cele românești sau braziliene. Lucernă nu mai găsim, chiar dacă și este cu un preț dublu", a declarat Ludmila Catlabuga.



Paradoxal, dar companiile specializate în produse lactate, cumpără laptele la același preț.

"Livrăm laptele conform contractului semnat la începutul anului. În situația creată este practic imposibil de schimbat regulile de joc, în contextul scumpirilor la furaje sau alte achiziții necesare pentru a dezvolta ferma de bovine. Prețul nu s-a majorat la materia primă pentru procesatori. Laptele rămâne să fie livrat cu prețurile vechi. Ferma activează, iar pentru noi este un plus mare", a mai spus antreprenoarea.



Aceste scumpiri la furaje au dat toate planurile antreprenoarei peste cap. Ludmila Catlabuga susține că, în acest an, planifica să extindă ferma și să mai cumpere câteva vaci. Din cauza pierderilor pe care le suportă acum, investițiile și dezvoltarea nu vor avea loc exact așa cum și-a planificat. Și dacă asta nu ar fi de ajuns, ca să reziste situației, femeia a mai accesat un credit de la bancă.

"Chiar dacă băncile ne-au mers în întâmpinare și au reeșalonat plățile la dobândă, oricum am fost nevoiți să mai solicităm un credit cu care putem ține situația sub control.. Greutăți sunt și la capitolul achitării furnizorilor de furaje. Anterior, plata putea fi făcută cu o întârziere de 14 zile sau chiar 30 de zile, acum toți ne solicită avans și apoi ridicăm marfa. Și asta în condițiile că materia primă de lapte este livrată în avans, intrările ne vin la sfârșit de lună. Aici, a fost binevenit acel credit cu ajutorul căruia putem gestiona afacerea fără impedimente", a mărturisit Ludmila Catlabuga.



Despre această situație a fost informată deja conducerea țării. Președintele Asociației Naționale Patronale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate "Lapte", Carolina Linte, a declarat pentru AGROMEDIA că împreună cu Asociația Fermierilor Producători de Lapte, a expediat o solicitare în adresa președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului Ion Chicu, ministrului Agriculturii, Ion Perju, dar și ministrului Economiei, Sergiu Raileanu, în care cer autorităților să atragă atenția asupra deficienților apărute în desfășurarea procesului tehnologic continuu și să intervină cât mai urgent pentru a susține acest sector.

“ Ținem să accentuăm că de către Asociația Fermierilor Producători de Lapte, începând cu 2017, în repetate rânduri au fost sesizate problemele majore cu care se confruntă sectorul și care au dus în ultimii ani la distrugerea lui și respectiv la reducerea semnificativă a cantității de lapte materie primă produs, dar, spre regret, am constatat că a lipsit o reacție promptă din partea Statului asupra acestor probleme”, a menționat Carolina Linte.



Potrivit datelor prezentate de Asociație, în acest an, prețul furajelor în comparație cu perioada analogică a anului trecut a crescut semnificativ. De exemplu: lucerna în mediu cu 50 %, șrotul de soia în mediu cu 40 %, porumbul în mediu cu 30 %, orzul în mediu cu 30 %, grâul în mediu cu 40 %. În cifre asta ar arăta așa: Lucerna 1,15lei /kg, șrotul de soia 11 lei/kg, porumb, orz, grâu, ovăz în jur de 3,5 lei/kg. În context, cele doua asociații cer autorităților:
  1. Compensarea pagubelor produse în anii 2019 - 2020 pe terenurile agricole prelucrate de către producătorii agricoli din acest sector, evaluate și vizate de către comisiile locale.
  2. Acordarea suportului financiar per ha prelucrat pentru obținerea furajului în anul curent pe o perioadă de 6 luni de zile. Cuantumul acesteia să fie preluat din anii precedenți preluat din datele statistice.
  3. Acordarea creditelor fără dobândă pentru acest sector pentru mijloace circulante, care ar oferi posibilități de procurare a furajelor de baza.
  4. Sistarea temporară a exportului de cereale și altor tipuri de furaje, până la dispariția consecințelor calamităților naturale menționate.
  5. Scutirea de taxe vamale și TVA la importul a furajelor și animalelor de prăsilă pentru acest sector.
  6. Identificarea mecanismului de subvenționare per kg de lapte materie primă produs, începând cu 01.01.2020, având la bază facturile de livrare la întreprinderile de procesare sau cooperativele de realizare.
Deocamdată, nimeni din reprezentanții conducerii țării nu au făcut declarații la acest subiect.
loading ...