Echipa ministerială, reprezentanți ai conducerii raionului Cahul și fermierii din regiune au avut o înâlnire în cadrul căreia au discutat despre situația actuală a Fabricii de Brânzeturi din Cahul, care și-a sistat activitatea în anul 2021.
Societatea pe Acțiuni „Fabrica de Brânzeturi din Cahul” datează începând cu anul 1940, fondată pe baza Acordului interguvernamental de colaborare între URSS și Republica Democrată Germană, fiind declarată ca întreprindere experimentală. Întreprinderea a fost mai întâi de toate un punct de achiziționare a laptelui, pe parcurs a fost angajat personal atât calificat cât și necalificat, a fost dotată cu utilaje tehnologice fiind specializată în fabricarea produselor lactate, având ca gen de activitate comerțul cu ridicata al laptelui și a produselor lactate.
În timp, fabrica a fost reformată și și-a extins activitățile, reușind să producă mai multe tipuri de cașcavaluri și alte produse lactate. În perioada de glorie, fabrica avea o capacitate de prelucrare a 95 tone de lapte de vaci zilnic, cu un număr de personal în jur de 60 de persoane.
Începând cu anul 2019, fabrica a întâmpinat mai multe greutăți, fapt ce nu a permis majorarea cifrei de afaceri. Printre provocările principale cu care se confrunta fabrica în ultima perioadă, se regăsește insuficiența materiei prime.
De menționat faptul că, în prezent, în regiune se produce zilnic o cantitate maximă de circa 2,5 tone de lapte de vacă, însă fabrica are o capacitate de prelucrare a materiei prime de circa 90 de tone/24h. Alte probleme țin de utilajul învechit ce majorează costul produsului finit, cheltuielile ineficiente la întreținerea autocamioanelor cu un grad de uzură sporit ș.a.
Acești factori au redus drastic veniturile, fiind înregistrate datorii, fapt pentru care a fost aplicat sechestru pe mijloacele de transport și bunurile imobile ce aparțin întreprinderii.
În scopul evaluării situației, factorii de decizie s-au deplasat la fața locului. Astfel, au analizat starea utilajelor de producție, depozitele, frigiderele, liniile de producție și anexele clădirii principale.
Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic, a sugerat elaborarea unui studiu de fezabilitate, unde vor fi formulate intervenții justificate și vor fi identificate oportunitățile de restructurare a datoriilor și de creare a unui parteneriat public-privat.