Astfel, producătorul care, în luna octombrie 2024, a obținut dreptul de export pe piața europeană, a lansat prima operațiune de export de ouă de consum.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă agenților economici să exploreze piața Uniunii Europene, înaintând, în acest sens, cererea pentru export la ANSA.
Citiți și: CARNEA PROASPĂTĂ DE PASĂRE DIN R. MOLDOVA A AJUNS PE PIAȚA DIN UE
Suntem deschiși să acordăm tot sprijinul necesar pentru a ajuta operatorii din domeniul alimentar să se alinieze standardele UE prin modernizarea unităților de producere și a centrelor de colectare, marcare și ambalare a ouălor.Avem încrederea că, prin efort comun, accederea produselor autohtone de origine animală pe cele mai mari piețe internaționale va fi mai ușoară, scrie ANSA.
Amintim că în octombrie 2024 țara noastră a efectuat primele exporturi de carne de pasăre în țările UE.
Parcursul agenților economici din Republica Moldova pentru a atinge standardele europene și a reuși să facă primele exporturi de carne proaspătă de pasăre și ouă pe piața Uniunii Europene a fost unul complex.
Aceasta a însemnat întâi de toate doi ani de eforturi coordonate, în care ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și partenerii săi au lucrat intens pentru a revizui și ajusta un șir de acte normative și reglementări.
Procesul de conformare a inclus un audit legislativ riguros, menit să evalueze compatibilitatea cadrului nostru de reglementare cu directivele europene. Acest exercițiu a reprezentat o analiză detaliată și o ajustare a tuturor reglementărilor ce garantează că produsele noastre de origine animală respectă aceleași standarde stricte ca în statele membre.