ROBOŢII DE MULS VACILE AU ÎNLOCUIT FORȚA DE MUNCĂ LA O FERMĂ DIN ROMÂNIA. Fermierul susține că producția de lapte a crescut

17 nov 2022
Raul Gușeilă, un fermier din Făgăraș, a ajuns să apeleze la roboți pentru a-și mulge vacile, disperat fiind din cauza deficitului de forță de muncă din zootehnie. Se pare că atât vacile, cât și fermierul sunt mulțumiți de acest sistem de mulgere, mai ales că producția de lapte a crescut de când este utilizată noua tehnologie în fermă.

Pentru că au întâmpinat probleme în ceea ce privește forța de muncă, familia Guşeilă din Făgăraş, care deține sute de oi şi vaci, a luat decizia de a apela la roboţi de muls vacile.

Această tehnologie a înlocuit peste jumătate din munca personalului care este din ce în ce mai greu de găsit. Și în continuare, investiţiile sunt orientate în această direcţie. Scopul este de a reduce la maximum dependenţa de capitalul uman.

Deocamdată, ferma noastră se bazează mai mult pe o agricultură convenţională. Folosim roboţi de muls, pentru că ştim că este o problemă mare cu forţa de muncă, mai ales în zootehnie. Roboţii de muls au salvat cam 50-60% din această problemă.

Urmează să implementăm cât mai multe tehnologii care să ne ajute în procesul de reducere a nevoii de personal, a spus Raul Guşeilă, administrator al Riagro Experimental.

Raul Gușeilă a explicat achiziția roboţilor care mulg cele 150 de vaci din fermă – „vacile sunt mai relaxate şi le-a crescut producţia de lapte”. Acesta a menţionat anterior că au încercat să folosească roboţi şi pentru ovine, însă nu a funcţionat.

În ultimul timp, se observă o tendință din ce în ce mai evidentă pentru digitalizare şi tehnologizare şi în alte ferme.

Digitalizarea fermelor e puţin spus indispensabilă în momentul de faţă. Sunt de părere că dacă ne unim şi gândim cu toţii în aceeaşi direcţie ne vom da seama că nu e ceva la care să ajungem cu greu (o fermă complet digitalizată – n. red.). Trebuie să facem mai mult decât zicem, a menţionat Raul Guşeilă.

Antreprenorul consideră că cel mai uşor de digitalizat sau tehnologizat este zootehnia, unde sunt foarte multe echipamente care eficientizează şi optimizează procesele dintr-o fermă, apoi cultura mare – de cereale, unde procesele sunt mecanice şi repetitive şi se poate folosi mai uşor tehnologia, apoi plantaţiile pomicole sau viticole.

Vin tineri din spate. Eu văd că unii tineri se îndreaptă spre agricultură. Într-adevăr, sunt mulţi care se îndreaptă spre alte domenii, dar cred că dacă îi direcţionăm cum trebuie şi le arătăm activitatea dintr-un alt unghi, vom avea de câştigat, consideră reprezentantul Riagro Experimental.

Sursa: dailybusiness.ro
loading ...