Micii fermieri din Raionul Hîncești au participat la o Școală de câmp unde au aflat lucruri utile despre creșterea și hrana corectă a vacilor de lapte. A fost o activitate teoretico-practică a Școlii de Câmp pentru Fermieri în Zootehnie, organizată în Logănești, în cadrul proiectului Hîncești Comunități Prospere.
Exercițiul a avut loc la ferma lui Tudor Cioară, proprietarul unei ferme de vaci cu 135 de capete și beneficiar al unui grant de 18.000 de lei din cadrul aceluiași proiect, bani pe care îi va investi în procurarea unui aparat de muls.
Participanții au împărtășit experiențele lor în acest domeniu, au discutat despre necesitatea sprijinului din partea statului pentru dezvoltare și au primit sfaturi utile de la expertul în zootehnie, Sergiu Coșman. Acesta a vorbit în detaliu despre condițiile necesare pentru dezvoltarea animalelor, subliniind importanța aerisirii încăperilor, respectarea regimului alimentar și hidratarea adecvată. De asemenea, a accentuat importanța asigurării animalelor cu nutrienți esențiali, proteine speciale, pentru a obține o cantitate mai mare de lapte de calitate superioară și, implicit, un profit mai mare.
Antioxidanții joacă un rol crucial în dezvoltarea sănătoasă a bovinelor, în special a femelelor, influențând direct sistemul imunitar și reproductiv al animalelor. Expertul a explicat că tescovina, un produs secundar al procesării strugurilor, poate fi utilizat ca supliment nutritiv pentru hrana animalelor, cu condiția să fie bine procesată pentru a elimina alcoolul și alte substanțe nedorite.
De asemenea, domnul Coșman a vorbit pas cu pas despre metodele și tehnologia de obținere a silozului, tehnica de balotare și păstrarea furajelor pentru animale. A subliniat necesitatea ca producătorii să caute soluții și să planteze culturi care să reziste la secetă, precum și semănarea amestecurilor de ierburi din toamnă, care să crească primăvara devreme. Expertul le-a oferit și câte un ghid practic – un manual elaborat în exclusivitate pentru crescătorii de taurine.
Maria Rotaru, directorul executiv al Centrului de Extensiune Hîncești, Organizația Regională FARM i-a informat pe producători că, în perioada 11 iulie 2024 - 23 august 2024, este deschis apelul pentru depunerea cererilor de subvenție pentru plăți directe per cap de animal.
Reamintim că FARM oferă toate serviciile necesare pentru îndeplinirea pachetului de documente pentru a accesa subvențiile.
Școala de Câmp pentru Fermieri în Zootehnie din Logănești face parte din cea de-a doua fază a proiectului „Hîncești Comunități Prospere”, finanțat de Dorcas Aid International și Kom Over en Help și implementat de Fundația Dorcas din Moldova în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova. Prin acest proiect, comunitatea agricultorilor mici beneficiază de instruiri, susținere financiară pentru dezvoltare și implicare în viața comunității locale.
http://agrofarm.md/news/444?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2zt3yBPKjz0_Q842Q6v6O6m5NiWOX21be80VFE323uk_3zl9cK6sb0wTQ_aem_O5DYyf8Vd7Fqym0Q9J6maQSursa: FARM