VIOREL GHERCIU: „ESTE ÎN PROCES DE LUCRU OPȚIUNEA DE A COMPENSA PARȚIAL PREȚUL LA LAPTE”

05 apr 2022
Fermierii moldoveni care livrează lapte pentru procesare ar putea primi subvenții per litru pentru laptele predat la întreprinderile de prelucrare. Compensarea parțială a prețului la lapte este o măsură aflată în proces de lucru la nivel guvernamental, asta a anunțat ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, în conferința de presă organizată vineri, 1 aprilie.

Este în proces de lucru opțiunea de a compensa parțial prețul la lapte. Deci adițional la suportul pe care îl vor primi fermierii din sectorul zootehnic pe cap de animal, de asemenea este evaluată posibilitatea de a suplimenta prețul la lapte. Rămâne să fie făcute calculele. Din fermele care astăzi livrează laptele la întreprinderile de procesare, anual sunt livrate 67.000 de litri (tone – n.r.) de lapte, corespunzător luând în calcul 1 leu, ar fi 67 de milioane de lei. Urmează să fie efectuate calcule, să înțelegem care este suma necesară pentru agricultori, a declarat ministrul.

Este un suport așteptat și necesar, în special, în această perioadă dificilă pentru crescătorii de animale, a declarat pentru AGROMEDIA, Ana Pancrat, președintele Asociației Fermierilor-Producători de Lapte.

Noi nu am primit nici o informație concretă, deocamdată. Această subvenție ar aduce un beneficiu mare care o să-l aibă statul din această subvenție, dar am rugat să nu fie scoasă subvenția per cap de animal pentru că sunt costuri enorme pentru creșterea vițelului până când avem lapte. Sunt 36 de luni în care animalul nu produce lapte, acesta este un cost extraordinar de mare. Nu toți fermierii reușesc să-și vândă tineretul, dar nici nu vrem, vrem să-l ținem și să-l menținem, dar asta înseamnă cheltuieli enorme.  Asta ar susține fermierii să crească juncile. Noi avem un deficit foarte mare de cap de animal. Am adus un șir întreg de argumente la ședințele cu ministrul ca să mențină plata per cap de animal, dacă o vor implementa și pe cea per litru de lapte.

Anterior, crescătorii de animale au cerut ca în acest an să primească subvenția per cap de animal imediat după depunerea cererii, nu în toamnă, cum se întâmplă de obicei. Aceștia au sugerat oficialilor și acțiuni concrete pe care aceștia să le pună în practică pentru a reduce din timpul de examinare a cererilor.

Odată ce avem ANSA, să controleze aceste animale din timp, nu să așteptăm până se încheie procesul de depunere a cererilor, apoi să începem verificările. Din start, să vină ANSA, să verifice, pun ștampila apoi fermierul merge cu cererea și ștampila și depune dosarul. Asta ar da posibilitate AIPA să transfere banii într-un termen mult mai scurt. În august, eu intuiesc că vom avea banii în cont.
Președinta Asociației Fermierilor-Producători de Lapte susține că în acest an fermierii sunt într-o situație extrem de dificilă și cu greu fac față provocărilor.

Nu numai că au fost scumpiri, dar deja nu ne mai permite să avem perioade de grație de la 30-60 zile la imputuri (piese, motorina, material semincier, ustensii zootehnice, minerale  etc.) plus motorina în ferma de bovine este dublu folosită și la lucrări tehnice, și la îngrijiri zilnice de animale (furajarea, încărcarea furajului, împingerea furajului, curățirea gunoiului de grajd la tineret și la bovine...etc.  Acestea sunt lucrări zilnice indispensabile în fermă). Dacă în trecut, aveam facturi de 65000- acum avem 96-100 mii lei...

Pe timpuri din venitul livrării laptelui nu ne ajungeau 100-150 de mii lei să acoperim cheltuielile la o fermă de 200 animale la muls, astăzi 350 mii suntem în minus lunar.

Solicitat de AGROMEDIA pentru un comentariu, serviciul de presă al Ministerului Agriculturii ne-a dat următorul răspuns: „În prezent, subvenții majorate se acordă doar per cap de animal. Subvenții per litru de lapte sau kg de carne s-ar putea oferi începând de anul viitor, dar acest subiect este la etapa de examinare.”
loading ...