ZAHĂRUL CREȘTE PRODUCȚIA DE OUĂ LA GĂINI. Cum îl administrăm corect

27 oct 2023
Glucoza influențează în mod pozitiv dezvoltarea puilor, dar și producția ulterioară de oua. Pentru a produce un kilogram de carne sunt necesare 2 kilograme de hrană. Pentru producția a 10 ouă sunt necesare 4 kg de hrană.
 
Hrana pentru păsările de curte conține circa 60% cereale. Din totalul de calorii oferit de o dieta(2900 kcal ME), în jur de 2000 se obțin din amidon sau cereale. Asta arată că glucoza este esențială în hrana păsărilor. Glucoza(sirop de zahăr) ajută la digestie, crescând nivelul de energie al găinilor.
 
Cum să hrănești găinile cu produse ce conțin zahăr

Oferă găinilor sfeclă de zahăr. Ajută la digestie. Sfecla ar trebui să reprezinte maximum 15% din masa totală a furajului. Poți introduce sfecla în hrană atât cruda cât și fiartă.
 
Pune-le puilor de o zi glucoză în apă. În prima zi, adaugă între 5 și 8% glucoză în apă, alături de cantitatea necesară de vitamina K. În ziua următoare, crește nivelul de glucoză la 10 procente. Oferă găinilor această rețetă timp de o săptămână. Astfel, vei încuraja dezvoltarea, creșterea în greutate și întărirea imunității.
 
Asigură păsărilor stresate(abia aduse, vaccinate etc) o combinație de 5% glucoză și 0,1% Vitamina C în apa rece timp de minimum 3 zile / maximum 5 zile.
 
Creșterea producției de ouă poate fi stimulată cu miere/ zahăr. Pune 0,5 grame de miere/zahăr diluat în apă.
 
Avantajele consumului de zahăr la găini

- Crește producția de ouă. O găină poate oua cu 15% mai mult, dacă e hrănită cu suficientă glucoză.
 
- Rata de supraviețuire poate fi îmbunătățită substanțial. Dă-le puilor de o zi zahăr și vitamina k. Acestea le cresc cu 50 procente șansa de a trăi.
 
- Întărește imunitatea. Găinile stresate au un risc mai mare de a dezvolta anomalii în creștere(displazie), fiind predispuse de asemenea la anumite boli. Oferindu-le un amestec optim de apă și zahăr, păsările vor fi capabile să reducă nivelul de stres și implicit sa întărească organismul, care va rezista mult mai bine în fața potențialelor afecțiuni.
 
Dezavantajele consumului de zahăr la găini

- Afectează fertilitatea cocoșilor. Există posibilitatea ca glucoza ce intră în sângele păsării să crească stresul oxidativ al organismului și să afecteze mediul intern al spermei în timpul procesului de fertilizare.
 
- Consumul ridicat de zahăr afectează pancreasul, care nu poate produce cantitatea necesară de insulină.
 
- Poate determina dezvoltarea ciupercilor patogene, deoarece corpul nu poate procesa reziduurile de zahăr.
 
Doar o dietă echilibrată și un mediu de trai favorabil vor contribui la dezvoltarea bună a păsărilor dvs.

 
Sursa: Află cum
loading ...