DEȚINĂTORII DE CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE VOR FI OBLIGAȚI SĂ DEȚINĂ AUTORIZAȚIA DE MEDIU PENTRU FOLOSIREA APELOR

13 oct 2022
În pofida nemulțumirilor exprimate de piscicultori, a fost totuși aprobat, în prima lectură, proiectul de lege prin care se propune stabilirea unei taxe pentru folosirea terenurilor fondului apelor, inclusiv a construcțiilor hidrotehnice amplasate pe acestea.

De asemenea, deținătorii de construcții hidrotehnice vor fi obligați să dețină autorizația de mediu pentru folosirea apelor și să întrețină obiectivul acvatic.

Totodată, se propune transmiterea acestora din administrarea statului în gestiunea unităților, la solicitarea argumentată a autorităților publice locale. Potrivit autorilor proiectului, scopul este îmbunătățirea gestionării și utilizarea eficientă a segmentelor de râuri din extravilanul unităților administrativ-teritoriale.

Autorii susțin că acest proiect este unul mult așteptat de societate și face parte dintr-un set de proiecte menite să aducă o claritate și să eficientizeze managementul resurselor acvatice din Republica Moldova. De asemenea, consideră că, prevederile proiectului exclud inegalitatea și favoritismul și plasează pe picior de egalitate toți utilizatorii bazinelor acvatice, instituie o administrare eficientă asupra proprietății publice și responsabilizează imperativ deținătorii de construcții hidrotehnice.

Amintim că zilele trecute, Victor Marahovschi, directorul Companiei "Piscicola Ivancea" SRL, și-a exprimat nemulțumirea față de modificările propuse la Legea privind Codul Funciar, Legea privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura. Într-o postare amplă pe pagina sa de Facebook, acesta a menționat că piscicultorii din Moldova nu sunt de acord cu noile modificări, care ar putea deveni o amenințare pentru întreaga ramură piscicolă.
 
loading ...