MICII FERMIERI VOR BENEFICIA DE AJUTOR SUB FORMĂ DE MOTORINĂ

14 aug 2023
Executivul a aprobat procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022, pentru a evita insolvabilitatea acestora și a oferi mai multă predictibilitate pentru asigurarea securității alimentare.

Totodată, fermierii care gestionează suprafețe agricole de până la 1500 de hectare și a căror recoltă de culturi fitotehnice a fost afectată în proporție de 50% și mai mult de seceta din anul 2022 vor beneficia de ajutor umanitar extern sub formă de motorină. În acest scop, Guvernul a aprobat Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern.

 Ajutorul sub formă de motorină va da posibilitate fermierilor să pregătească  solul pentru roada anului 2024 și să desfășoare campania de  recoltare a culturilor de grupa a doua. Suportul acordat va avea impact pozitiv asupra economiei naționale, securității alimentare și bunăstării fermierilor, asigurând continuitatea afacerilor și dezvoltarea durabilă a agriculturii, a declarat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.

Ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Prețul actual oferit pentru aceste tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale.

Acordarea suportului financiar îi va ajuta pe circa 3000 de fermieri, care au în posesie suprafețe de până la 1500 ha. Aceste ajutoare vor facilita prelucrarea a circa 280 de mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă, conform declarațiilor statistice. Calcularea și acordarea ajutorului în termeni restrânși va facilita și va amplifica acțiunile fermierilor, asigurând continuitate lanțului alimentar, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.

Mărimea ajutorului urmează să fie calculat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în baza cererilor depuse. Modul de calculare a ajutorului se va efectua după identificarea suprafețelor eligibile per solicitant și a coeficientului de categorie, în funcție de suprafețele gestionate.
 
loading ...