8 OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE A PROIECTELOR ÎN DOMENIUL ENERGIEI REGENERABILE

28 jul 2022
Tot mai des se vorbește despre faptul că Republica Moldova are un potențial energetic regenerabil major, care, până în prezent, a rămas aproape neexploatat. Utilizarea mai intensă a surselor de energie regenerabilă ar reduce importurile costisitoare de combustibili și ar stimula dezvoltarea economică a țărilor, spun în unison specialiștii din domeniu.

În țara noastră, sunt disponibile mai multe oportunități de finanțare pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile. Vă prezentăm mai jos o listă a acestora:
 
  1. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură
AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural – grant 1,5 milioane lei per beneficiar pentru instalații de producere a energiei regenerabile - colectoare solare, panouri fotovoltaice, turbine eoliene, stații de biogaz și pompe de căldură.

Detalii aici: http://aipa.gov.md/ro
 
  1. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în cadrul Programului de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii – grant 2 milioane lei per beneficiar pentru proiecte de eficiență energetică și reducere a consumului de energie și – grant 1,5 milioane lei pentru instalații de valorificare a surselor de energie regenerabilă: colectoare solare, panouri fotovoltaice, turbine eoliene, stații de biogaz, pompe de căldură, cazane pe bază de biomasă.

Detalii aici: https://odimm.md/ro
 
  1. Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii
Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii – împrumut până la 2,5 milioane lei la rată de 1,5% anual, complementat cu grant de 200 mii lei din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID Moldova pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Detalii aici: https://www.adma.gov.md/
 
  1. UCIP FAID Moldova
Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă / UCIP IFAD Moldova în cadrul Apelului # III: Finanțarea măsurilor de adaptare a sistemelor de producție agricolă la schimbările climatice – grant 5 mii de dolari per întreprindere beneficiară sau 15 mii de dolari per cooperativă beneficiară, pentru echipament de producere a energiei solare în zona de producere – panouri fotovoltaice și colectoare solare.

Detalii aici: https://www.ucipifad.md/
 
  1. Livada Moldovei
Proiectul de Restructurare a Sectorului Horticol Livada Moldovei – împrumut de la 5 mii până la 5 milioane de euro pentru investiții în panouri fotovoltaice pentru utilizare în activități horticole.

Detalii aici: https://livada-moldovei.md/
 
  1. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (anterior, ODIMM)
Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii implementat de ODA – finanțare nerambursabilă până la 200.000 lei (scară mică) și până la 500.000 lei (scară mare) pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică și/sau energie regenerabilă în cadrul întreprinderii. Termenul limită de depunere a proiectelor – 27.09.2022.

Detalii aici: https://odimm.md/ro/ecoimm
 
  1. GEFF Moldova
Facilitatea de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF) lansată cu suportul BERD – destinată atât sectorului comercial cât și sectorului rezidențial, inclusiv persoanelor fizice. Finanțare până la 300.000 de euro proiecte mici și 5 milioane de euro proiecte mari, care includ măsuri de eficiență energetică și energie regenerabilă. Pentru sectorul rezidențial sunt eligibile tehnologiile clasice de conservare a energiei precum izolarea termică a anvelopei clădirii, instalarea ferestrelor eficiente energetic, iluminat și încălzire eficientă, etc.

Detalii aici: https://ebrdgeff.com/moldova/ro/
 
  1. EU4Business-BERD
Linia de Creditare EU4Business lansată cu suportul BERD – destinată întreprinderilor mici și mijlocii pentru investiții în tehnologii ecologice, inclusiv pentru măsuri de eficiență energetică și energie regenerabilă. Finanțare până la 300.000 Euro proiecte mici și 3 milioane Euro proiecte mari, cu componentă de grant de până la 15%. Printre tehnologiile eligibile sunt disponibile sisteme de termoizolare, sisteme de generarea e energie termice etc.

Detalii aici: https://www.eu4business-ebrdcreditline.md/md/
loading ...