A FOST LANSAT PROIECTUL “AGGRI”. Valoarea totală este de 50,1 milioane de euro

19 dec 2023
Proiectul AGGRI (Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură) este un program de finanțare a sectorului agricol până în anul 2029. Cinzeci şi cinci milioane de dolari vor fi acordați inclusiv pentru alinierea la cerințele pieței comunitare și sporirea accesului pe rafturile UE.


 
Acest proiect este un nou început pentru o agricultură ca la carte. Resursele financiare vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor agricole, sporirea rezilienței și productivității întreprinderilor agricole. De asemenea, va fi redusă vulnerabilitatea la secetă prin extinderea disponibilității serviciilor de irigare pentru fermieri și asigurarea mecanismelor eficiente de răspuns la crizele emergente. Două sectoare vor fi prioritare – zootehnic şi irigația, or, asta înseamnă agricultură puternică, sate cu oameni asiguraţi cu locuri de muncă şi bunăstare, a declarat în cadrul evenimentului vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

De finanțare se vor bucura fermierii din sectorul zootehnic, sub formă de grant, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare, precum și instituții de stat ca AIPA, ANSA  și Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară.

Astfel, vor fi acordate:
  • Granturi investiționale în sumă de 21 mln SUA pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic.
  • 25 mln SUA vor fi direcționați pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.
  • Circa 6.5 mln SUA sunt planificați pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru oferirea sprijinului la înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară.
  • Circa 2.5 mln SUA vor fi utilizați pentru managementul proiectului.
Potrivit proiectului, 21 de milioane de dolari vor fi acordaţi agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

Totodată, circa 6,5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, va fi sprijinită înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. În același timp, circa 2,5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.

Proiectul AGGRI va fi finanțat în baza unui Acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii sunt prevăzuți, inclusiv, pentru alinierea la cerințele pieței comunitare și sporirea accesului produselor agricole moldovenești în Uniunea Europeană.
loading ...