GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI VOR PUTEA ACCESA SUBVENȚII DE LA STAT. Noua lege prevede plafonarea suprafeței de terenuri și a numărului de animale aflate în gestiune

17 jan 2023
În anul 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să adopte mai multe politici prin care cadrul legal național să fie armonizat la cel european, iar accesul fermierilor la finanțări bugetare sau externe să fie facilitat, informează ministerul.

Una dintre noutățile anunțate de ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, este includerea gospodăriilor țărănești în lista beneficiarilor de subvenții de la stat. Potrivit noii legi de subvenționare, subvenții vor putea solicita următoarele categorii: gospodăriile țărănești, întreprinderile micro, întreprinderile mici, medii și mari. De asemenea, potrivit noii legi a gospodăriilor țărănești, va fi plafonat numărul de animale și suprafața de terenuri aflate în gestiunea acestora.

Citește și: ÎN 2023, VOR FI FĂCUTE MODIFICĂRI LA LEGEA GOSPODĂRIILOR ȚĂRĂNEȘTI

Împreună cu Inspectoratul Fiscal și Ministerul Finanțelor, suntem pe ultima sută de metri să stabilim suprafețele care sunt eligibile pentru a rămâne în cantitate de gospodărie țărănească și tot în legea gospodăriilor țărănești va fi o prevedere care va delimita activitatea acestora pe dimensiunea zootehnică și cea agricolă.

Este foarte important acest lucru pentru că astăzi noi avem gospodării țărănești care au și 1500 de hectare, dar noi vrem să avem o politică corectă în materie de programe de susținere țintite spre acestea, inclusiv când vorbim despre procesare la scară mică și urmează să avem și reformarea sistemului de impozitare a gospodăriilor țărănești, a declarat Vladimir Bolea.

Amintim că în 1 mai 2022 a intrat în vigoare legea specială prin care au fost declarate inactive toate gospodăriile țărănești, în număr de 116 mii. Ulterior, la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare legea prin care înregistrarea gospodăriilor țărănești a trecut la ASP, astfel, acestora li se va atribui cod fiscal. Tot în 2023 urmează să intre în vigoare noua lege a gospodăriilor țărănești care va plafona activitatea acestora până la o anumită suprafață te terenuri agricole și un anumit număr de animale, acestea urmând încă să fie stabilite.

Citește și: LOTUL DE PE LÂNGĂ CASĂ OFERĂ DREPTUL LA ÎNREGISTRAREA GOSPODĂRIEI ȚĂRĂNEȘTI
 
loading ...